2020. november 29.,
vasárnap, Taksony napja

Bloomberg: A török hadsereg megkezdte a behatolást Északnyugat-Szíriába

Hír TV

2019. október 9., szerda 11:13

A török hadsereg megkezdte a behatolást Északkelet-Szíriába, hogy kiszorítsa a török határ közeléből a kurd fegyvereseket - jelentette a Bloomberg hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó török illetékesre hivatkozva. Ankarában hivatalosan nem erősítették meg hírt.

A Bloombergnek nyilatkozó tisztségviselő részletekbe nem bocsátkozott.

Más hírügynökségek egyelőre nem adtak hírt arról, hogy megkezdődött volna a török offenzíva.

Sajtójelentések szerint Akar Hulusi védelmi miniszter azt mondta, hogy "jelen pillanatban folytatódik a katonák átcsoportosítása a határhoz és a felkészülés a hadműveletre".

A Reutersnak nyilatkozó forrás a határátlépést említő jelentésekre reagálva elmondta, hogy a katonák már eltávolították a határfal egy darabját.

Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója kedden a The Washington Post című amerikai lapban megjelent cikkében és Twitter-üzenetében is azt írta, hogy a török hadsereg a vele szövetséges szíriai lázadókkal együtt hamarosan bevonul Szíriába. Közben hírügynökségek arról adtak hírt szerdán, hogy Északnyugat-Szíriában tevékenykedő lázadók buszkonvojai érkeztek a határ menti törökországi településekre, hogy felkészüljenek a török erőkkel együtt indítandó invázióra.

Törökország Északkelet-Szíriában, az Eufrátesz folyótól keletre akarja végrehajtani hadműveletet a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd fegyveres koalíció ellen. A szervezet mintegy 480 kilométer hosszan tartja fennhatósága alatt a határ szíriai oldalát. Az YPG alkotja a gerincét az SDF-nek, amely az Egyesült Államok legszorosabb szövetségese volt az Iszlám Állam elleni harcban. Ankara szerint azonban az YPG biztonsági fenyegetést jelent, mert szerinte a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szíriai szövetségese.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban többször jelezte: Törökország elégedetlen az Egyesült Államokkal az SDF területein közösen tervezett biztonsági övezet kialakításának előrehaladtával, ezért Ankara rövid időn belül hadműveletet indít a térségben. Az amerikai erők hétfőn megkezdték a kivonulást a térségből, megnyitva az utat a török offenzíva előtt. Az SDF szerint az Egyesült Államok ezzel "hátba szúrta" szövetségeseit.

Irán előre be nem jelentett hadgyakorlatot kezdett a török határnál

Az iráni hadsereg előre be nem jelentett hadgyakorlatot kezdett a török határ közelében, az ország északnyugati részén - jelentette az ISNA iráni hírügynökség szerdán.

A jelentés szerint szárazföldi csapatok, gyorsreagálású erők és a szárazföldi hadsereg helikopterei is részt vesznek a műveletekben.

Törökország arra készül, hogy bevonul Északkelet-Szíriába, hogy visszaszorítsa az általa terrorszervezetnek tekintett kurd milíciákat, amelyek ugyanakkor a nyugati szövetségesek leghatékonyabb szövetségesei voltak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban. A washingtoni Fehér Ház a hét elején, Donald Trump amerikai elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő telefonbeszélgetése után jelentette be, hogy nem támogatják Ankara katonai műveleteit, de nem avatkoznak közbe. Ezzel gyakorlatilag megnyílt az út a kurdok elleni török offenzíva előtt, amit a Szíriai Demokratikus Erők nevű szíriai szervezet, melynek a kurdok is tagjai, hátba szúrásként értékelt. Trump később leszögezte, hogy Washington nem hagyja sorsukra a kurdokat, és azzal fenyegette meg Törökországot, hogy elpusztítja az ország gazdaságát.

Haszan Róháni iráni elnök ezzel kapcsolatban önmérsékletre kérte szerdán Ankarát, és azt is kérte Törökországtól, hogy tartózkodjon a katonai beavatkozástól. Az iráni elnök szerint az amerikai erőknek teljesen el kellene hagyniuk a térséget.

"Törökország okkal aggódik a déli határa miatt. Úgy véljük, az lenne a helyes, ha ezeket az aggályokat el lehetne oszlatni. Az amerikai csapatoknak el kell hagyniuk a térséget. A szíriai kurdoknak pedig a szíriai hadsereget kellene támogatniuk" - idézte Róhánit az IRNA iráni hírügynökség.

Törökországgal ellentétben Irán - akárcsak Oroszország - Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja a több mint 8 éve tartó szíriai konfliktusban.

Sajtó: Ankara első körben ötezer kommandóst küldött a északkelet-szíriai határra

A török hadsereg egy ötezer fős kommandós egységet küldött az északkelet-szíriai határra a küszöbönálló hadművelet előtt, amelyet Ankara a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres koalíció ellen akar végrehajtani - értesült a török sajtó szerdán. Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy Törökország számára az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai biztosítják a jogot a beavatkozásra.

Az NTV török hírtelevízió szerdai beszámolója szerint a török katonai beavatkozás első célkitűzése az, hogy ellenőrzése alá vonja a délkelet-törökországi Akcakaléval szemben található Tell-Abjad, valamint 120 kilométerrel keletebbre, a Ceylanpinarral szemben fekvő Rász-el-Ain városát.

Törökország páncélosokat is küldött a szóban forgó térségekbe, de ezek számát az NTV nem közölte.

A jelentés szerint ezen felül a határra érkezett még a törökbarát, korábban Északnyugat-Szíriában harcoló ellenzéki fegyveresek néhányezres csoportja is.

Az NTV úgy vélte, hogy a hadműveletet valószínűleg a tüzérség indítja meg.

A televízió szerint az egyelőre tisztázatlan, hogy a török légierő használni tudja-e majd az északkelet-szíriai légteret. Annyit mindenesetre tudni, hogy a hadsereg harci repülőgépekkel és helikopterekkel, valamint fegyveres drónokkal is készült az offenzívára.

Az SDF milicistáinak száma mintegy 30-50 ezerre tehető.

A hivatalos látogatáson Algériában tartózkodó Cavusoglu külügyminiszter török beszámolók szerint szerdán azt mondta, hogy Ankara a nemzetközi jog keretében minden érintett felet, köztük Damaszkuszt és az ENSZ-t is tájékoztatni fogja a hadműveletről. Sajtótájékoztatóján aláhúzta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatai biztosítják a jogot a beavatkozásra.

A török diplomácia vezetője hozzátette: fontos hadművelet lesz ez a térség számára, szavatolni fogja a Törökországban és a környező államokban tartózkodó menekültek hazatérését.

Kijelentette, hogy a hadművelet kizárólag a terroristák ellen irányul.

Törökország Északkelet-Szíriában, az Eufrátesz folyótól keletre akar végrehajtani hadműveletet az SDF ellen, amely mintegy 480 kilométer hosszan tartja fennhatósága alatt a határ szíriai oldalát. Az SDF gerincét az a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia alkotja, amely az Egyesült Államok legszorosabb szövetségese volt az Iszlám Állam elleni harcban. Ankara szerint azonban az YPG biztonsági fenyegetést jelent, mert ez az erő a szíriai szövetségese a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak. A PKK-t nem csak Törökország, hanem az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban többször jelezte: Törökország elégedetlen az Egyesült Államokkal az SDF területein közösen tervezett biztonsági övezet kialakításának előrehaladtával, ezért Ankara rövid időn belül hadműveletet indít a térségben. Az amerikai erők hétfőn megkezdték a kivonulást a térségből, megnyitva az utat a török offenzíva előtt. Az SDF szerint az Egyesült Államok ezzel "hátba szúrta" szövetségeseit.

Szíria eltökélte, hogy feltartóztatja a török támadást 

Szíria eltökélte, hogy "minden törvényes eszközzel" útját állja egy török támadásnak - idézett szerdán szíriai külügyminiszteri forrást az arab ország közmédiája.

A kormány "magához öleli tékozló fiait, ha megjön ismét az eszük" - tette hozzá a külügyminisztériumi tisztségviselő nyilvánvalóan a szíriai kurdokra utalva, akik uralják az ország északkeleti részét.

Törökország arra készül, hogy benyomul éppen ebbe az országrészbe. Célja elűzni a kurd harcosokat, miután az Egyesült Államok katonái megkezdték elvonulásukat a határövezet egy részéről.

 

MTI