2020. május 30.,
szombat, Janka, Zsanett napja

Bizakodó az amerikai elnök a vírus elleni harcot illetően

MTI

2020. április 6., hétfő 07:40

Már látszik a fény az alagút végén a koronavírus elleni küzdelemben – jelentette ki az amerikai elnök. Donald Trump szerint a hidroxi-klorokin gyógyszeralapanyag megoldást jelenthet a világjárványra. Az Egyesült Államokban 337 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak és közelít a 10 ezerhez a halottak száma.

Az Egyesült Államok továbbra is a legfertőzöttebb ország a világon. A kutatók mindent elkövetnek annak érdekében, hogy megtalálják az ellenszert.

Az amerikai elnök abba bízik, hogy a malária és egyes autoimmun betegségek kezelésénél használatos hidroxi-klorokin elnevezésű gyógyszeralapanyag lehet a megoldás.

A szakértők szerint a hidroxi-klorokin önmagában nem gyógyítja a koronavírust, de más gyógyszerekkel együtt alkalmazva a betegség gyorsabb lefolyását eredményezheti.

Donald Trump azt mondta, nem akarja népszerűsíteni a szert, de minden gyógymódot ki kell próbálni.

A Fehér Ház válságstábja korábban azt jósolta, hogy akár negyedmillió amerikai áldozata is lehet a járványnak.

"Drámai hetek elé néznek az amerikaiak"

Az Egyesült Államok tisztifőorvosa arra hívta fel a figyelmet, drámai hetek elé néznek az amerikaiak. Jerome Adams ezt az időszakot a szeptember 11-ei terrortámadásokhoz hasonlította.

Hozzátette: annyi lesz a különbség, hogy a tragédia mindenhol be fog következni, az egész országban.

Az amerikai halálesetek közel fele New Yorkban történt – közölte az állam kormányzója.

Andrew Cuomo szerint azonban már nem az számít, hány kórházi ágy van. Az Egyesült Államokban továbbra is a keleti parti metropoliszban a legrosszabb a helyzet.

Eddig 42 tagállamot nyilvánított az elnök katasztrófa által sújtott vidéknek.

Jelenleg a az Egyesült Államok nyugati részén fekvő Wyoming az egyetlen állam, ahol eddig nem jelent a vírus.

Brazíliában szövetségi csapatokat kért az őslakosok védelmére Maranhao állam

Szövetségi csapatokat kért az őslakosok védelmére az északkelet-brazíliai Maranhao állam azt követően, hogy támadások sorozata érte a helyi törzsek tagjait, akik felléptek az illegális fakitermelők ellen lakhelyükön az amazóniai esőerdőben. 

A helyi hatóság azt akarja, hogy vessék be a Nemzeti Gárdát a bennszülöttek számára kialakított Araribóia területen. A kérés közvetlen előzménye, hogy szombaton fejbe lőtték a Guajajara törzs egyik tagját. A sebesült férfit kórháza szállították.

Korábban, március 31-én ismeretlenek meggyilkoltak egy tanárt, aki rendszeresen fellépett az illegális fakitermelés ellen. Holttestére a faluja közelében bukkantak rá.

Tavaly november óta a Guajajara törzs öt tagját gyilkolták meg.

Maranhao állam emberi jogi képviselője, Francisco Concalves a szövetségi igazságügyi miniszterhez, Sérgio Moróhoz intézett levelében azt kérte, vessék be a Nemzeti Gárdát, hogy elejét vegyék a további konfliktusoknak és gyilkosságoknak. A dokumentumban szólt a régióban megmutatkozó szervezett bűnözésről és arról is, hogy az őslakosok lakta területen növekszik a feszültség.

A brazil űrkutatási hivatal, az INPE adatai szerint idén januárban kétszer annyi esőerdőt vágtak ki Brazíliában, mint egy évvel korábban. Az év első hónapjában 284 négyzetkilométernyi erdő tűnt el a fakitermelés miatt a brazíliai Amazonas-vidéken.

Az INPE műholdfelvételek kiértékelésével gyűjt adatokat az erdőirtásról. Ezek segítségével valós időben követi a zöldterület változását. 

MTI/Hír TV