2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Bírót nem, csak közvetítőt játszana Brüsszel az izraeli–palesztin vitában

Hír TV

2018. január 22., hétfő 20:43, frissítve: hétfő 21:00

Palesztina független államként való elismerésére szólította fel Brüsszelben az uniós tagállamokat a Palesztin Hatóság elnöke. Eddig nyolc uniós tagország, közöttük Magyarország ismerte el Palesztinát, uniós szinten azonban nem várható hasonló döntés. Jeruzsálem státusával kapcsolatban az EU csak a kétállami megoldást tudja elfogadni, s a közvetítésben vezető szerepet szeretne játszani.

Sem egy hónappal ezelőtt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, sem most Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke nem érte el célkitűzéseit Brüsszelben, az EU az izraeli–palesztin vitában egyik fél oldalára sem kíván állni.

„A legfontosabb téma az volt, hogy rögzítettük: az EU legfőbb szerepe, hogy segítsen előmozdítani az Izrael és Palesztina közötti közvetlen tárgyalásokat a nemzetközi keretek megteremtésével. Abbász elnökkel ismételten megerősítettük elkötelezettségünket, mely szerint Jeruzsálem státusát kétállami megoldás keretében kell rendezni. Örömmel láttam, hogy a palesztin fél egyetért ezzel. Megerősítettük meggyőződésünket, hogy a tárgyalásnak többoldalúnak kell lennie, továbbra is a kvartettben fogunk dolgozni, ami azt jelenti, hogy partnereink ebben a kérdésben az USA, a NATO és Oroszország, valamint néhány arab ország és esetleg Norvégia” – fogalmazott Federica Mogherini, az Európai Bizottság külügyi főképviselője.

Palesztinát a huszonnyolc tagállam közül egyébként már nyolc, közöttük Magyarország is elismerte, a Palesztin Hatóság elnöke hasonló lépést kért az összes uniós államtól. „Minden tekintetben tiszteletben tartjuk az Európai Unió álláspontját, az EU-ra mint valódi partnerre és barátra tekintünk, ezért felhívjuk a tagállamokat, hogy gyorsan ismerjék el Palesztinát mint államot. Egyúttal megerősítjük, hogy nincs ellentmondás az elismerés és a tárgyalások folytatása között” – jelentette ki Mahmúd Abbász.

A magyar kormány továbbra sem ért egyet azzal, hogy közös uniós álláspont jöjjön létre Palesztinával, illetve Jeruzsálem státusával kapcsolatban. „Természetesen azt szeretnénk, ha a Közel-Keleten minél előbb béke és stabilitás lenne, mert ennek direkt hatása van Európára és az európai emberek életére. De továbbra is fenntartom azt az álláspontomat, hogy nekünk harmadik országok ezzel kapcsolatos döntéseit, álláspontjait nem kell kommentálni, és főleg nem kell európai uniós szinten megtenni” – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.

Izrael és a Palesztin Állam vezetője után hamarosan újabb körben folytat egyeztetést az Európai Unió külügyminiszteri tanácsa. Néhány hét múlva az Arab Liga vezető képviselőit várják Brüsszelbe, hogy a közel-keleti rendezésről tárgyaljanak velük.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!