2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Biden: nem szerepel a lehetőségek között az, hogy amerikai csapatokat telepítsenek Ukrajnába

Nem szerepel a lehetőségek között az, hogy az Egyesült Államok csapatokat telepítsen Ukrajnába elrettentésként egy esetleges orosz invázió ellen - jelentette ki szerdán Joe Biden amerikai elnök.

  • Biden: nem szerepel a lehetőségek között az, hogy amerikai csapatokat telepítsenek Ukrajnába

Biden egyben reményét fejezte ki, hogy péntekig bejelentheti egy találkozó megtartását Oroszország és az Egyesült Államok, illetve más NATO-tagországok képviselőinek részvételével.

Az amerikai elnök elképzelései szerint több magas szintű megbeszélést tartanának Oroszországgal és az Egyesült Államok legalább négy fő észak-atlanti szövetségesével, "megvitatva nagy vonalakban Moszkva NATO-val kapcsolatos aggodalmait", illetve - mint fogalmazott - azt, hogy tudnak-e megoldást találni "a hőmérséklet lecsökkentésére a keleti front mentén".

A Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján Biden elmondta, hogy világossá tette orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak keddi, csaknem kétórás telefonbeszélgetésük alkalmával, hogy addig soha nem látott gazdasági szankciókkal járna, ha Oroszország megszállná Ukrajnát. Hozzátette: bízik abban, hogy Putyin vette az üzenetet.

"Nem köntörfalaztunk" - mondta Biden. "Egyértelművé tettem: ha megtámadná Ukrajnát, az olyan súlyos gazdasági következményekkel járna, amilyeneket sem ő, sem más nem látott még" - húzta alá az amerikai elnök.

Biden világossá tette, hogy az Egyesült Államok segíteni fog Ukrajnának védelmi képességei fejlesztésében. Mindazonáltal kijelentette azt is, hogy Washingtonnak erkölcsi és jogi kötelessége megvédeni NATO-szövetségeseit, de ez a kötelezettsége nem terjed ki Ukrajnára.

"Mindez nagyban függene a többi NATO-tagállam hajlandóságától. De az a felvetés, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan használjon erőt az Ukrajnát megtámadó Oroszországgal szemben, (...) nincs a pakliban" - válaszolt Biden egy azt firtató újságírói kérdésre, hogy Washington bevetné-e csapatait egy esetleges orosz invázió megfékezésére.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!