2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Bevonultak a törökök Szíriába

2017. október 13., péntek 11:17, frissítve: péntek 16:25

Bevonult a török hadsereg első konvoja a szíriai Idlib tartományba. A katonák a hivatalos közlés szerint feszültségcsökkentési zónát hoznak létre a térségben, Recep Tayyip Erdogan elnök azonban így ellenőrzése alá tudja vonni a szomszédos kurd területeket is.

Kurd katonák küzdenek az Iszlám Állam fegyveresivel Rakkában. A harcokba a kurd jazidi vallási kisebbség fegyveresei is bekapcsolódtak. Ez az a közösség, amelyet a dzsihadisták sátánimádónak tartanak, a fogságba esett jazidi férfiakat kivégezték a nőket pedig eladták szexrabszolgának.

„Az iszlám Állam harcosai civil ruhában jöttek hozzánk, de letartóztattuk és átadtuk őket a hatóságoknak” – közölte egy kurd női harcos. Azok a dzsihadisták, akik a bosszúéhes jazidi katonák és katonanők fogságába esnek, nem sok jóra számíthatnak, sokukat agyonlövik, a többieket börtönbe zárják.

Még le sem győzték az Iszlám Államot, de már újabb háborúra készülhetnek a kurdok. Péntek hajnalban a török hadsereg első konvoja bevonult a szíriai Idlíb tartományba, hogy ott a Szabad Szíriai Hadsereget támogassák az Iszlám Állammal elleni harcban.

„Ellenőrzőpontokat hozunk létre, és előkészítjük a terepet az újabb egységeknek. A török hadsereg Asztanában kötött megállapodás alapján hajtja végre az akciót” – nyilatkozta Binali Yildririm török kormányfő a kazah fővárosban kötött orosz-iráni-török békemegállapodásra utalva. A szíriai kurdok azt gyanítják, hogy a török hadsereg megtámadja őket, Ankara ugyanis nem akarja a szíriai kurdok földközi tengeri kijárathoz jussanak.

A kurdok azonban többfrontos háborúra készülhetnek: az iraki kormány csapaterősítést küldött a vitatott hovatartozású Kirkuk városához, amiért általános mozgósítást rendeltek el iraki Kurdisztánban. A kurd pesmerga haderő 2014-ben foglalta el az olajban gazdag környéket az Iszlám Államtól. Szeptember 25-én itt is megrendezték a függetlenségről tartott népszavazást, amelyen 92% a z Iraktól való elszakadásra voksolt. Bagdad azóta fenyegeti katonai akcióval a kurdokat, de csak most küldött csapatokat a régióba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!