2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Bevándorlók akartak áttörni a bosnyák-horvát határon

Migránsok egy nagyobb csoportja tört ki tegnap az egyik boszniai befogadóközpontból. A csaknem száz bevándorló a Velika Kladusa melletti táborból jutott ki, és a közeli horvát-bosnyák határátkelőhöz indult. Kisebb dulakodás is kialakult a határt védő bosnyák rendőrök és a főként pakisztáni és bangladesi menedékkérők között.

  • Bevándorlók akartak áttörni a bosnyák-horvát határon

Migránsok egy nagyobb csoportja tört ki a boszniai Miral befogadóközpontból, amely a bosnyák-horvát határhoz közeli Velika Kladusa mellett található. Az emberek meg is indultak a határátkelő felé, de a nagy erőkkel kivonuló bosnyák rendőrök a határőrség és a különleges egységek segítségével megállították őket. A tömegből több embert is kiemeltek.

Zágrábban tagadják, hogy a horvát határvédelmi erők indokolatlanul erőszakot alkalmaznának a tiltott határátlépőkkel szemben. A helyszíni tudósítások szerint estére véget ért a tüntetés, a migránsok visszatértek a táborba. Sajtóinformációk szerint az akcióról már napokkal korábban is tudni lehetett, mivel a közösségi oldalakon szervezték a menetet.

Csaknem három hete játszódott le hasonló jelenet a magyar határnál. Január 28-án próbáltak tömegesen illegálisan Magyarországra jutni bevándorlók, akkor a magyar hatóságok útjukat állták.

Egy héttel később több száz fős szervezett migránsmenet táborozott le Tompánál. Abban reménykedtek, hogy átjuthatnak. A szerb rendőrök azonban elszállították őket.

Orbán Viktor csütörtökön járta be a magyar határkerítést Peter Pellegrini szlovák kormányfővel. Akkor arról beszélt, hogy a migrációs nyomás továbbra sem csökken Magyarország déli szakaszán, és erre továbbra is számítani kell.

"Arra számítunk, hogy ez a jelenség növekedni fog. Egyre többen lesznek és egyre szervezettebbek lesznek, és ahogy az idő javul, egyre többen fognak jönni. Most potenciálisan 100 ezer migráns szeretne bejutni Európába és ők itt vannak ezen az ún balkáni útvonalon, önök most ezen az útvonalon állnak."

- jegyezte meg Orbán Viktor miniszterelnök.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy radikálisan megnőtt a tiltott határátlépések száma a magyar határszakaszokon. Idén több mint ötezer ilyen eset történt.

Migránsmenet készülődik Boszniából Horvátországba

Informátor: Ismét a magyar határnál akarnak betörni az Európai Unióba

Orbán: Növekedhet a migrációs nyomás a déli határon

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Las Vegasban

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Las Vegasban

Legkevesebb három halálos áldozata és egy válságos állapotú sérültje van a lövöldözésnek, ami Las Vegas egyetemén történt szerdán, az eset negyedik halottja a támadó, akit holtan találtak – közölte a nagyváros rendőrsége.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!