2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Bevándorlás helyett Facebook és büntetővám

Hír TV

2018. március 22., csütörtök 22:41, frissítve: péntek 01:42

Az Európai Unió vezetőit felháborította, hogy a közösségi médium felhasználóinak adataival visszaéltek. A kereskedelmi háborúban az Egyesült Államok visszakozott.

Orbán Viktor – új szokáshoz híven – ezúttal is maga tudósított Brüsszelből. A miniszterelnök két videót is közzétett a Facebookon az unió vezetőinek csúcstalálkozója előtt. Mindkét kisfilmben azt hangoztatta, hogy magyar szempontból a legfontosabb kérdés ezúttal is a bevándorlás.

„Azt már tudjuk, hiszen lelepleződtek, hogy Magyarországon 2000 zsoldos, egy egész zsoldoshadsereg dolgozik Soros Györgynek és a magyar kormány ellenében. Itt, Brüsszelben sincsenek kevesen, a céljuk ugyanaz: Magyarországot bevándorlóországgá tenni, lebontani a kerítést és beengedni a migránsokat” – fejtegeti az egyik felvételen.

Hivatalosan azonban az állam- és kormányfők mindössze egy beszámolót hallgattak meg arról, hogy miként állnak a tárgyalások a közös menekültügyi szabályozásról. Döntés leghamarabb júniusban várható. A többségnek fontosabb volt a Facebookhoz kapcsolódó adatlopás.

„Megvitattuk a Facebookkal és a Cambridge Analitycával kapcsolatos legújabb fejleményeket is. Minden vezető számára világos volt, hogy a polgárok magánéletét és személyes adatait teljes mértékben védeni kell. Nagyon komolyan vesszük ezt a kérdést. Az uniós és a nemzeti jogszabályokat tiszteletben kell tartani és érvényt kell nekik szerezni” – közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Ugyancsak napirenden volt az acélra és az alumíniumra kivetett amerikai büntetővám. Az Európai Bizottság válaszlépést javasolt, Brüsszel csökkentette volna a kivitelt az Egyesült Államokba, miközben egyes amerikai termékeket megsarcolt volna. Az amerikaiak végül visszakoztak, és jelezték, hogy az Európai Unió mentesül a büntetővámok alól.

Az Egyesült Államokból érkező hírek miatt a napirendet is átrendezték, eredetileg sokkal korábban beszéltek volna az amerikai intézkedésekre adandó EU-s válaszokról, így azonban későbbre, az éjszakai órákra került ez a napirendi pont, várhatóan természetesen semmiféle válaszlépést nem fognak alkalmazni az uniós tagországok, ugyanakkor arról szeretnének tárgyalni, hogy milyen kereskedelempolitikát folytassanak ennek fényében az Egyesült Államokkal. A Hír Televíziót Brüsszelből Arató László tudósította.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!