2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Berlin után Párizsban tárgyal a brit kormányfő a Brexitről

2019. augusztus 22., csütörtök 15:57

Boris Johnson Berlinben azt mondta, hogy el kell kerülni a fizikai határzár bevezetését az Ír-Északír határon a Brexit után. Angela Merkel német kancellár szerint rövid időn belül megoldást lehet találni a problémára. Közben már Párizsba várják a brit kormányfőt. Emmanuel Macron francia elnök azonban előre közölte, hogy nem lehet újratárgyalni a kilépési megállapodást.

 Wir schaffen das, vagyis megoldjuk - mondta németül Boris Johnson, idézve Angela Merkelt - némi derültséget okozva. A német kancellár sokszor mondta ezt a 2015-ös menekültválság idején. A brit kormányfő most a brexit egyetlen vitás pontja, az úgynevezett tartalékmegoldásról beszélve ismételte el az elhíresült mondatot.

Boris Johnson Berlinben és Párizsban szeretne áttörést elérni az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnésével kapcsolatban.

A bit kormányfő célja, hogy rábírja Németország és Franciaország vezetőit a brexitről szóló szerződés megváltoztatására.

Miután a szigetország kiválását az ír-északír határról szóló úgynevezett tartalékmegoldás kérdése akadályozza: a londoni parlament emiatt háromszor utasította el az unióval kötött megállapodást, ezért Boris Johnson ezt a pontot törölné a dokumentumból.

Boris Johnson szerint léteznek más megoldások, hogy elkerülhető legyen a határellenőrzés visszaállítása az Ír-szigeten. Példaként említette az előzetes elektronikus kontroll rendszerét. Részletes tájékoztatást azonban csak későbbre ígért.

Angela Merkel bizakodóan beszélt a patthelyzet feloldásáról. Egyrészt megismételte az Európai Unió hivatalos álláspontját, hogy a brit kilépésről szóló dokumentumot nem lehet megváltoztatni. Másrészt hangsúlyozta, hogy ha megállapodnak az ír-északír határ ügyében, a tartalékmegoldás automatikusan érvényét veszti.

A brit kormányfő Párizsban folytatja majd tárgyalásait a brexitről. A francia elnök azonban előre közölte, hogy a brit kilépésről szóló, tavaly novemberre elkészült megállapodást nem lehet újra tárgyalni.

Emmanuel Macron hangsúlyozta, hogy nem az Európai Unió, hanem Nagy-Britannia hibája lenne ha megegyezés nélkül szűnne meg a tagsága október 31-én.

Hír TV