2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Berlin nem számít döntésekre az uniós belügyminiszterek keddi ülésén a máltai megállapodással kapcsolatban

Egyelőre azt sem tudni, hogy mikor indulhat el a rendszer - mondta a német belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben.

  • Berlin nem számít döntésekre az uniós belügyminiszterek keddi ülésén a máltai megállapodással kapcsolatban

Steve Alter a kormányszóvivői tájékoztatón kiemelte, hogy a máltai megállapodás nem szerepel a belügyminiszteri tanácskozás napirendjén, így csak informálisan, egy munkaebéd keretében beszélnek róla, és formális döntés nem várható az ügyben.

A szóvivő elmondta, hogy a megállapodás részesei - Németország, Franciaország, Olaszország, Málta - a luxembourgi ülésen ismertetik majd az elképzelést és igyekeznek minél szélesebb körű támogatást szervezni a mechanizmus elindításához. Kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy a Horst Seehofer vezette tárca várakozása szerint hány tagállam csatlakozhat. Mint mondta, még tartanak az egyeztetések a miniszteri tanács alatti, előkészítő munkacsoporti szinten.

Azzal kapcsolatban, hogy Horst Seehofer korábban kilátásba helyezte az olasz kikötőkbe szállított emberek 25 százalékának átvételét, elmondta, hogy a csatlakozók pontos száma ismeretének hiányában nincsenek előre rögzített elosztási kvóták. Ugyancsak újságírói kérdésre kiemelte, hogy a tervezett elosztási mechanizmus nem érinti a menekültügyi rendszer keretében befogadandó emberek számáról kötött német koalíciós megállapodást, amely szerint a befogadottak évenkénti száma nem lépheti át 180-220 ezres korridort.

A szóvivő megerősítette, hogy a javaslatban szerepel egy kilépési záradék, amely szerint bármely résztvevő ország egyoldalúan, külön konzultáció nélkül távozhat a mechanizmusból, ha úgy tapasztalja, hogy a rendszer szívó hatást fejt ki, még több embert ösztönöz arra, hogy embercsempészek közreműködésével nekivágjon az EU-ba vezető tengeri útnak.

Szólt arról is, hogy a csatlakozók száma ismeretének hiányában egyelőre azt sem lehet előre jelezni, hogy mikor indulhat be az ideiglenes elosztási mechanizmus.

Német hírmagyarázók a belügyminisztériumi szóvivő állásfoglalásával kapcsolatban megjegyezték, hogy a tárca igyekszik visszafogni a várakozásokat. Rámutattak, hogy Horst Seehofer korábban arról beszélt, akár 12-14 uniós tagország is csatlakozhat a rendszerhez, amelynek működtetése röviddel a luxembourgi tanácskozás után elkezdődhet.

Az Európai Bizottság és az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Finnország közreműködésével szeptemberben kidolgozott német-francia-olasz-máltai javaslat szerint az elosztási mechanizmus fél évre szólna. A Földközi-tengeren felvett - az Európai Unióba a menekültügyi rendszer révén belépni igyekvő - embereket előre rögzített kvóták alapján kellene szétosztani az országok között. Berlin szerint a mechanizmus csupán rendszerré szervezi az utóbbi bő 15 hónapban követett gyakorlatot. Ez idő alatt Németország eseti megállapodások alapján 225 menedékkérőt vett át Olaszországtól.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.
Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Tízezer hajós és még ennél is több turizmusban dolgozó megélhetése kerülne veszélybe, ha Karácsony Gergely kitiltja a hajók nagy részét a Dunáról. A Duna-parti Építési Szabályzat tervezett módosítása szerint a jövő évtől tiltanák ki a hajókat a legtöbb kikötőből. A 24 kikötő több mint felét pedig megszüntetnék.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!