2022. 08. 14. Vasárnap Marcell napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Külföld

Belső lázadással kell szembenéznie Volodimir Zelenszkijnek?

Mióta Oroszország február 24-én háborút indított Ukrajnával szemben, nem hivatalos megállapodás született a heves versengésükről hírhedt ukrán politikusok között: félretették a régi nézeteltéréseket, és egységes frontot alakítva léptek fel Moszkvával szemben.

  • Belső lázadással kell szembenéznie Volodimir Zelenszkijnek?

„Ez egy figyelemre méltó változás egy politikai belharcoktól, korrupciótól és az orosz befolyástól sújtott kelet-európai országban […], a háború kezdete óta azonban dollármilliárdnyi nemzetközi segély özönlik Ukrajnába, a sok pénz pedig éppen elegendő indok ahhoz, hogy a a központi kormányzat és a helyi vezetők közötti, a fegyveres konfliktus előtt is meglévő repedések és feszültségek ismét a felszínre törjenek” – írta a The Washington Post ukrajnai tudósítója. Az amerikai liberális lap szerzője szerint azonban 

egyértelmű súrlódások vannak a nemzetközi mainstream média által háborús hősként piedesztálra emelt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az elpusztított városaikat megvédeni vagy újjáépíteni próbáló ukrán polgármesterek között, ezek a konfliktusok pedig jól rávilágítanak a kelet-európai ország belső kihívásaira. 

A The Washington Postnak nyilatkozó polgármesterek és elemzők szerint azonban úgy tűnik, Zelenszkij kormánya megpróbálja „félretolni” a polgármestereket, mégpedig azért, hogy Kijev fenntarthassa a segélyek feletti ellenőrzést, illetve meggyengítse az esetleges jövőbeli politikai riválisokat. Több polgármester arról nyilatkozott, hogy egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a háború közepette Zelenszkij kormánya visszalép a hatalom decentralizálására vonatkozó ígéreteitől és terveitől, és úgy tűnik, az sem fog megvalósulni a közeljövőben, hogy a regionális és a helyi önkormányzatok nagyobb felhatalmazásával búcsút int Ukrajna a szovjet korszak egy máig érvényben lévő lenyomatának.

A háború alatt Ukrajnában autokratikus tendenciák kezdenek kialakulni

 – mondta az amerikai lapnak Borisz Filatov, a délkelet-ukrajnai Dnyipro befolyásos polgármestere, amely város a fegyverek és a segélyek kulcsfontosságú csatornája lett az ország keleti frontján. A polgármester a kormányra utalva hozzáfűzte: „Megpróbálják uralni a politikai mezőnyt… mi azonban nem vagyunk ellenfelek.”

Filatov hangsúlyozta, hogy a polgármesterek állnak a városok védelmének élvonalában, éppen ezért jobban rá szeretnének látni a közösségeik újjáépítésére. A polgármester ezért bírálta Zelenszkij kormányát, hozzátéve ugyanakkor azt is: a belső megosztottságtól függetlenül Oroszország a legnagyobb ellenség, és a Nyugatnak továbbra is támogatnia kell Ukrajna szuverenitásának védelmét.

Filatov egyébként korábban már került összetűzésbe Zelenszkijjel: 

az ukrán elnök kormánya ugyanis a közelmúltban állítólag azzal fenyegetőzött, hogy megvonja egy Filatovhoz közel álló oligarchától az ukrán állampolgárságot, mert kettős állampolgársága van, amit Ukrajna betilt.

Egy másik, szintén kettős állampolgárságú oligarcha azt mondta, hogy a múlt hónapban megtiltották, hogy egy utazás után visszatérjen az országba.

„Veszélyes lejtő” – kommentálta a történteket a The Washington Postnak Orysia Lutsevych, a londoni székhelyű Chatham House nevű agytröszt Oroszország és Eurázsia programjának kutatója. Mint fogalmazott, „ahhoz, hogy Ukrajna megnyerje ezt a háborút, abból az elgondolásból kell kiindulni, hogy a polgármesterek nem versenytársak, hanem a csapat részének tekintendők… ahol a háború idején központi parancsnokság van, ugyanakkor a helyiek úgy kezelhetik a problémákat, ahogy jónak látják.”

 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!