2023. 01. 30. Hétfő Martina, Gerda napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Külföld

Belpolitikai válság Fehéroroszországban

Minszkben a vitatott körülmények közepette újraválasztott elnök hívei és bírálói is tüntettek. Maga az elnök véget akar vetni az engedékenységnek, a belügyminisztériumot kemény fellépésre utasította a rendbontókkal szemben.

  • Belpolitikai válság Fehéroroszországban

Nem felejtünk és nem bocsátunk meg!

Ezt skandálta a tömeg Minszk belvárosában. A tömeg Aljakszandr Lukasenko elnököt tartja felelősnek az elnökválasztás elcsalása és a tüntetők elleni durva hatósági fellépés miatt.

A Belügyminisztérium felelős a múlt heti eseményekben: a rendőri erőszak, az emberek megverése és a gyilkosságok ügyében még nem is tudunk mindent

 - utalt az egyik tüntető a véres összecsapásokra.

A feltehetően még nem végleges adatok szerint a fehérorosz államfő újraválasztása ellen zajló tiltakozásoknak három halálos áldozata van. A harmadik haláleset Bresztben történt, ott lőtt sebet kapott egy tüntető, aki később a kórházban halt meg. 

Szerdán már az elnök hívei is tüntettek Minszkben. A szónokok arról beszéltek, hogy a választások tisztességesek voltak, és külföldi hatalmak bujtották fel a tüntetőket.

Azért jöttem ide, mert féltem a hazámat, azt ugyanis el akarják rabolni. De senkinek sem fogjuk csak úgy átadni a hazánkat. Jó egészséget kívánok az elnöknek és remélem nem is csak 5 éven át, de még hosszabb ideig fog vigyázni ránk az elnök.

 - közölte az államfő egyik támogatója.

Az EU nem ismeri el a választás eredményét

Erre azonban egyre kevesebb az esély, részben a hazai nyomás, részben a külföldi szankciók miatt. Az Európai Unió tagállamai nem ismerik el a választás eredményét. Az újraválaszott elnök szerint a nyugati hatalmaknak saját problémáikkal kellene foglalkozniuk.

Sok problémájuk van, ezért nekik nem lenne szabad Fehéroroszország felé mutogatni. Csak a Franciaországban, Németországban, Amerikában és máshol fennálló problémákról akarják elterelni a figyelmet

 - közölte az elnök, aki arról is beszélt, hogy ismét keményen kíván fellépni a rendbontókkal szemben.

Arra utasította a belügyminisztériumot, hogy vessen véget a rendbontásoknak, a felbujtókat pedig vigyék be a rendőrségre. Erre nem biztos, hogy sor fog kerülni, mert a belügyi elitalakulatokkal szemben az egyszerű rendőrök egyre inkább vonakodnak erőszakosan fellépni a tüntetőkkel szemben. Közben több település is az elnök ellen fordult. A lengyel határon található Grodno vezetése engedélyezi a tüntetéseket és sztrájkokat, a résztvevőket pedig arról biztosították, hogy ennek hatósági következménye nem lesz.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Életét vesztette egy fiatal palesztin Hebronnál

Életét vesztette egy fiatal palesztin Hebronnál

Életét vesztette egy 26 éves palesztin Hebronnál, a palesztinok szerint izraeli katonák fejbe lőtték, Izrael szerint baleset okozta halálát - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!