2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

A közvetítő

Következik:

A közvetítő 11:25

Külföld

Belgrád nem kér az unió véleményéből

Belgrádnak senki sem parancsolhatja meg, hogy szétrombolja jó kapcsolatait Moszkvával – jelentette ki a szerb miniszterelnök, s közölte azt is, hogy nem vezetnek be szankciókat Oroszországgal szemben. A kormányfő egyébként az Európai Unió neheztelése ellenére meghívta az orosz elnököt a Belgrád „felszabadításának” hetvenedik évfordulója alkalmából szervezett csütörtöki ünnepségre, amelyen Vlagyimir Putyin beszédet is mond.

„Oroszország” – ez olvasható egy belgrádi ház falán. A graffitit az orosz elnök látogatásának hírére készítették el a szerbek. Szent András-zászló lóg egy ház falán, ez az oroszbarát szeparatisták jelképe a kelet-ukrajnai harcokban.

Újvidéken tavaly nyitották meg a Putyin kávézót. A falakat az orosz elnök képei díszítik. „Ha megkérik a szerbeket, hogy válasszanak az unió és Oroszország közül, biztos, hogy 65 százalék Oroszország mellett szavazna az unió ellenében. A politikusaink rosszul képviselik az akaratunkat, és elvesztegetik az időt” – mondja Radivoj Miljanic, a kávézó tulajdonosa.

Vlagyimir Putyint a szerb miniszterelnök meghívta a Belgrád „felszabadításának” hetvenedik évfordulójára rendezett csütörtöki katonai parádéra. Szerbia a nyolcvanas évek közepén tartott utoljára katonai felvonulást. A látogatást az unió ellenzi, de a kormány nem kér az EU véleményéből.

„Belgrád felszabadulásának hetvenedik évfordulója nagyon fontos esemény. Nem szégyelljük a vendégeinket, jó kapcsolatot szeretnénk Oroszországgal. Megmondom Putyin úrnak, hogy Szerbia jó úton halad Európa felé” – nyilatkozta Aleksandar Vucic kormányfő.

A szerb kormány az uniós szankciókkal sem ért egyet, Vucic kijelentette, hogy nem vezet be büntető intézkedéseket Oroszországgal szemben, ugyanis senki sem parancsolhatja meg Belgrádnak, hogy szétrombolja jó kapcsolatait Moszkvával.

„Amikor az unió bejelentette a fokozott biztonsági szankciókat Oroszországgal szemben, Szerbia bejelentette, hogy szorosabbra fűzi viszonyát katonai együttműködés és hadieszközök exportja terén. Emellett pedig közös hadgyakorlat is lesz Szerbiában magas rangú orosz méltóságok részvételével” – mondta Jelena Milic, az Euroatlanti Tudományok Központjának elemzője.

A csütörtöki belgrádi ünnepségen a tervek szerint Vlagyimir Putyin is beszédet mond.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

David Pressman nem nagykövetként, hanem politikai aktivistaként viselkedik

David Pressman nem nagykövetként, hanem politikai aktivistaként viselkedik

Fogy a levegő a korrupciós botrányok miatt egyre idegesebb Karácsony Gergely főpolgármester körül, aki a ciklus végén "belehúzott a városfejlesztésbe", hiszen a napokban átadott egy zebrát - hangzott el a 48 perc - Házigazda: Lánczi Tamás című közéleti háttérműsorban az M1 aktuális csatornán csütörtök este. Lánczi Tamás vendégei egyetértettek abban, hogy a kormányt folyton kritizáló amerikai nagykövet egy "ideejtőernyőzött" politikai aktivista.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Katarba invitálta volna az EP elnökét Eva Kaili

Katarba invitálta volna az EP elnökét Eva Kaili

Csaknem egy évvel az eset napvilágra kerülése után újabb és újabb részletek derülnek ki a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban. Az egyik fő gyanúsított, a volt EP-alelnök Eva Kaili például a katari futball-világbajnokságra invitálta Roberta Metsola EP-elnököt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!