2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Bekérették az orosz külügyminisztériumba az amerikai, a brit és a kanadai nagykövetet

Bekérették az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada nagykövetét az orosz külügyminisztériumba - közölte az orosz diplomáciai tárca kedden.

  • Bekérették az orosz külügyminisztériumba az amerikai, a brit és a kanadai nagykövetet

"Az Oroszország belügyeibe való durva beavatkozással és a diplomáciai státuszukkal összeegyeztethetetlen tevékenységgel kapcsolatban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada nagykövetét beidézték a külügyminisztériumba" - áll a közleményben.

A minisztérium egyéb részletet nem közölt. A három misszióvezető hétfőn a 25 évi szabadságvesztésre ítélt Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki politikus és újságíró szabadon bocsátását követelte a moszkvai városi bíróság lépcsőjén.

A 41 éves, orosz-brit kettős állampolgárságú Kara-Murzát hazaárulás és az orosz hadseregről szóló hamis állítások terjesztése címén ítélték el. A politikus Vlagyimir Dzsabarov, az orosz felsőház külügyi bizottságának első elnökhelyettese szerint személyesen részt vett az orosz gazdaságot, valamint a tisztségviselőket, közszereplőket és családtagjaikat sújtó szankciók kidolgozásában.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hétfő este kiadott állásfoglalásában az orosz belügyekbe való közvetlen beavatkozásnak minősítette a három nagykövetnek a Kara-Murza ellen kihirdetett ítélet nyomán tett nyilatkozatát. Elfogadhatatlannak nevezte Deborah Bronnert brit nagykövetnek a verdiktet követően elhangzott, az elítélt azonnali szabadon bocsátását követelő kijelentéseit, és óvta a brit hatóságokat a nemzetközi jogvédelmi kérdések átpolitizálásától.

"Lehetetlen ezeket a lépéseket másnak nevezni, mint az orosz igazságszolgáltatásra való nyomásgyakorlási kísérletnek. Nem világos, hogy a brit diplomaták milyen alapon ítélkeznek más országok állampolgáraival szemben hozott bírósági ítéletek méltányosságának ügyében egy olyan joghatóságnál, amelynek nincs köze Londonhoz" - tette hozzá.

Zaharova a "cinizmus csúcsának" nevezte, hogy az amerikai és a kanadai nagykövet is Kara-Murza szabadon bocsátását követelte, miközben - mint írta - náluk odahaza "szégyentelenül" megsértik az emberi jogokat és üldözik a másként gondolkodókat.

A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy a nyugati országok azon lépéseit, amelyeknek a célja az ellenségeskedés és viszály szítása az orosz társadalomban, a lehető legerélyesebben vissza fogják szorítani, azokat a diplomatákat pedig, akik a felforgatásban részt vesznek, ki fogják utasítani Oroszországból.

Kara-Murza orosz ellenzékiként rendszeres vendége volt a Kreml-ellenes fórumoknak Európában és az Egyesült Államokban. Együttműködött a 2015-ben meggyilkolt Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikussal, és saját műsora volt a független hangvételű Eho Moszkvi rádióban.

Az elítélt idősebb Vlagyimir Kara-Murza (1959-2019) neves újságíró és ellenzéki aktivista fia. Támogatói szerint 2015-ben és 2017-ben mérgezési kísérletet élt túl, amelyekért a Kremlt tette felelőssé.

 

Borítókép: Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki politikus és újságíró (Drew Angerer/Getty Images)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarországnak ismét igaza lett

Magyarországnak ismét igaza lett

A tudományos állásfoglalás szerint 2050-ig a klímasemlegesség nem érhető el atomenergia nélkül. Magyarország régóta atomenergia-párti, amely miatt számos kritika érte. Most úgy tűnik, a dubaji klímacsúcson fordulat történt a nemzetközi közösség álláspontjában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!