2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Be nem jelentett látogatásra Afganisztánba érkezett az amerikai elnök

Előre be nem jelentett látogatásra Afganisztánba érkezett csütörtökön az amerikai elnök. Donald Trump az amerikai hálaadás ünnepén ellátogatott az afgán fővároshoz, Kabulhoz közeli Bagramban lévő amerikai légitámaszpontra.

  • Be nem jelentett látogatásra Afganisztánba érkezett az amerikai elnök

"Ez veszélyes térség, az elnök pedig támogatásáról akarja biztosítani a katonákat" - mondta Stephanie Grisham, a Fehér Ház szóvivője.

Az amerikai elnök találkozott afgán hivatali kollégájával, Asraf Gánival, és bejelentette, hogy az Egyesült Államok jelentősen csökkenteni fogja az Afganisztánban állomásozó csapatainak létszámát, részleteket azonban nem közölt. Azt hangoztatta, hogy az afganisztáni tálibok tűzszünetet és békét akarnak.

A látogatást fogolycsere előzte meg egy héttel korábban, amitől a béketárgyalások újraéledését várják.

Az elnök azt is megerősítette, hogy 8600-ra csökkentik az Afganisztánban szolgáló amerikai katonák létszámát.

Ez volt megválasztása óta az amerikai elnök első afganisztáni látogatása. Trump utazását biztonsági okokra hivatkozva tartották titokban.

Az elnöki különgép a bagrami támaszponton szállt le, Donald Trumpot Mark Milley hadseregtábornok, a vezérkari főnökök bizottságának főnöke fogadta. Trump mintegy 1500 ember előtt mondott beszédet.

Az elnök pulykát szolgált fel néhány amerikai katonának, és helyet foglalt az asztaluknál, hogy együtt költsék el a hálaadásnapi vacsorát.

Több tízezer afgán polgári személy és több mint 2400 amerikai katona halt meg az Egyesült Államok leghosszabb, 18 éve kezdődött háborújában.

Az elnök és felesége hasonló látogatást tett tavaly karácsonykor Irakban.

Mike Pince alelnök a héten látogatta meg az Irakban állomásozó amerikai katonákat.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!