2020. augusztus 15.,
szombat, Mária napja

Be nem jelentett látogatásra Afganisztánba érkezett az amerikai elnök

MTI

2019. november 28., csütörtök 20:48

Előre be nem jelentett látogatásra Afganisztánba érkezett csütörtökön az amerikai elnök. Donald Trump az amerikai hálaadás ünnepén ellátogatott az afgán fővároshoz, Kabulhoz közeli Bagramban lévő amerikai légitámaszpontra.

"Ez veszélyes térség, az elnök pedig támogatásáról akarja biztosítani a katonákat" - mondta Stephanie Grisham, a Fehér Ház szóvivője.

Az amerikai elnök találkozott afgán hivatali kollégájával, Asraf Gánival, és bejelentette, hogy az Egyesült Államok jelentősen csökkenteni fogja az Afganisztánban állomásozó csapatainak létszámát, részleteket azonban nem közölt. Azt hangoztatta, hogy az afganisztáni tálibok tűzszünetet és békét akarnak.

A látogatást fogolycsere előzte meg egy héttel korábban, amitől a béketárgyalások újraéledését várják.

Az elnök azt is megerősítette, hogy 8600-ra csökkentik az Afganisztánban szolgáló amerikai katonák létszámát.

Ez volt megválasztása óta az amerikai elnök első afganisztáni látogatása. Trump utazását biztonsági okokra hivatkozva tartották titokban.

Az elnöki különgép a bagrami támaszponton szállt le, Donald Trumpot Mark Milley hadseregtábornok, a vezérkari főnökök bizottságának főnöke fogadta. Trump mintegy 1500 ember előtt mondott beszédet.

Az elnök pulykát szolgált fel néhány amerikai katonának, és helyet foglalt az asztaluknál, hogy együtt költsék el a hálaadásnapi vacsorát.

Több tízezer afgán polgári személy és több mint 2400 amerikai katona halt meg az Egyesült Államok leghosszabb, 18 éve kezdődött háborújában.

Az elnök és felesége hasonló látogatást tett tavaly karácsonykor Irakban.

Mike Pince alelnök a héten látogatta meg az Irakban állomásozó amerikai katonákat.

MTI