2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

Barosso tíz év után köszön le

Tíz év után távozik José Manuel Barroso. Az Európai Bizottság elnöke utolsó napját tölti pénteken hivatalában. A most 58 éves portugál konzervatív politikus két ötéves perióduson át vezette az unió kezdeményező-végrehajtó testületét.

José Manuel Barroso egyik utolsó hivatalos fellépése volt, amikor az Európai Bizottság (EB) leköszönő elnöke jelképesen átadta a helyét utódjának, Jean-Claude Junckernek, aki az ünnepségen leleplezte Barroso portréját – a kép a bizottság Berlaymont épületében, az elnökök galériájában kapott helyet. Az 58 éves portugál politikus két ötéves cikluson keresztül vezette az Európai Unió kezdeményező-végrehajtó testületét. Barroso első elnöki időszakában a fő feladatok az unió bővítése és elmélyítése voltak, 2010-ben kezdődött második ciklusa viszont a válságkezelésről szólt.

– Azt kell mondjam, ez tíz különleges, nagy nehézségekkel teli, de politikai és személyes szempontból nagyon fontos év volt. Sok kihívással kellett megküzdenünk, de azt mondhatom, végül sikerült megbirkóznunk egy addig példa nélküli válsággal, amely Európát fenyegette, és amely az euró és az Európai Unió rugalmasságának eddig nem tapasztalt próbája volt – mondta a EB leköszönő elnöke.

Juncker szerint elődje az egyre hangosabb bírálatok ellenére is magabiztosan vezette a testületet. „José Manuel Barroso nagyszerű elnöke volt az Európai Bizottságnak, és bár a bizottságot és elnökét mindig kritizálták, Barroso mindvégig éber maradt, és táplálta azokat a törekvéseket, amelyek túlmutatnak az élettartamunkon, hiszen vannak fontosabb dolgok, mint a saját életrajzunk. Barroso elnök úr mindig az az ember volt, aki ki tudta mondani a dolgokat úgy, ahogy vannak, és ahogy lenniük kellene.”

Barroso nevéhez fűződik többek közt a lisszaboni szerződés. A dokumentum a 2001-es tervek szerint az unió alkotmánya lett volna, ám ezt 2005-ben a franciák és a hollandok is elutasították. A politikai és jelképes tartalom lenyesése után kialakult szerződésre végül 2007-ben, a portugál fővárosban került az akkorra már 27 tagország vezetőjének aláírása. A lisszaboni szerződés egyfelől jelentősen redukálta a tagállami vétó lehetőségét, gördülékenyebbé téve a munkát az eredeti hatokhoz képest jócskán megnövekedett létszámú tagállami tanácsban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!