2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

Bár véget érni látszik a véres káosz, az európaiakat kimenekítik

Véget értek a négy napon át országszerte tartó erőszakos tüntetések Kongóban. Az afrikai ország parlamentjének alsóháza ugyanis úgy döntött, hogy enged az ellenzéki követeléseknek, és mégsem kötik népszámláláshoz a jövőre esedékes elnökválasztást.

Az elmúlt napokban több tucatnyian haltak meg az utcai zavargásokban. A Hír Televíziónak nyilatkozó, Kongóban tartózkodó magyar operatőr elmondta: bár az utcákon jelenleg nyugalom tapasztalható, az európaiakat kimenekítik az országból.

„Éjfél előtt kaptuk az amerikai követségtől a hírt, hogy a mai nap menjünk egy biztonságos negyedbe, a Gombe negyedbe, itt Kinshasában, mert az összes európait csak onnan tudják majd kimenekíteni, hogyha erre szükség van. (...) Éjjel még a saját telefonunkon sem tudtunk se telefonálni, se SMS-t küldeni, úgyhogy vettünk két helyi telefont, és annak a SIM-kártyájával el tudtuk érni a barátunkat, (...) és vele tudtunk értekezni, hogy mégis ilyenkor mi a teendő. (...) Pontokba szedték, hogy ha a Gombe negyedben vagyunk, akkor a belga nagykövetségnél kell nyilvántartásba vetetni magunkat, s utána pedig a repülőtársasághoz elmenni, és megpróbálni a jegyünket átíratni, hogy a lehető leghamarabb, amikor lehet, akkor menjünk haza, mielőtt lezárják az egész repülőteret. Itt egész nyugalom van, ha az ember beljebb megy egy kicsit a városba, ott vannak nagyobb tumultusok, nagyobb kiabálások, hihetetlen dugók. De hát a rendőrök és a páncélautók azért itt vannak az út mellett, akár a piros sapkás, akár a zöld sapkás katonák, a rendőrök, tehát itt azért érzékeltetik a jelenlétükkel azt, hogy bármelyik pillanatban közbe tudnak lépni” – számolt be Durkó Zsolt operatőr a Kongói Demokratikus Köztársaságból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!