2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Körhinta 11:00

Külföld

Balog Gábor: Európába költöznek az afgán embercsempész keresztapák

Még mindig óriási a migrációs nyomás a déli határnál, az Európába bejutni akaró, illetve már ott lévő, katonailag képzett migránsok pedig potenciális terrorveszélyt jelenthetnek – többek között erről beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjúban Balog Gábor alezredes. A nemzetközi bűnözés elleni főosztály vezetője a lapnak adott interjúban arra is kitért, hogy a külföldi kollégái elismerik, jóval nagyobb bajban lenne Európa, ha nem épült volna meg a magyar kerítés.

  • Balog Gábor: Európába költöznek az afgán embercsempész keresztapák

Egy hónapja új vezetője van az illegális migráció ellen is fellépő, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodán (KR NNI) belül működő nemzetközi bűnözés elleni főosztálynak. A szervezetet megbízott vezetőként irányító Balog Gábor alezredes a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta, elődjétől, a közelmúltban a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság irányítását feladatul kapó Boross Zoltán ezredestől egy jól felkészült csapatot örökölt mind az osztályvezetők, mind munkatársai személyében.

Az alezredes számára egyébként nem ismeretlen ez a terület, hiszen jelenlegi megbízását megelőzően a főosztály alá tartozó illegális migráció elleni osztály élén állt és több sikeres nyomozásban is részt vett.

„Komoly bűncselekmények felderítésére vagyunk képesek és elszántan állunk a kihívások elé. Utóbbiban nincs hiány, elég csak arra gondolni, hogy az idei évben az illegális migrációval kapcsolatos rendőri intézkedések száma már meghaladta a 170 ezret. Folyamatos a nyomás, leginkább a déli a határon, ahol naponta ezrek próbálnak átjutni Szerbia felől. 

A határőrizetben résztvevő kollégák rendszeres támadásnak vannak kitéve, ellenük a migránsok minden kezükbe akadó eszközt bevetnek: köveket, fadarabokat, de akadt olyan eset is, amikor egy vasrudat dobtak be a rendőrautó szélvédőjén, ami az anyósülésen landolt. 

Hajszálon múlt a tragédia, ahogy abban az esetben is, amikor a kollégák ellen már lőfegyvert is használtak”  – emelte ki az alezredes, hozzátéve, hogy ezeket a támadásokat jól képzett embercsempészek irányítják:

„Ők Szerbia területén lévő, korábban migráns háttérű afgán személyek. Korábban jelen volt egy erős marokkói bűnszervezet is, ám az embercsempész-csoportok közötti harcok révén az afgánok teret nyertek. Úgy tudjuk, hogy ezek a leszámolások a szerb oldalon folyamatosak, amit a legutóbbi horgosi eset is alátámaszt. A szerb kollégáktól – akikkel kiváló az együttműködés – beszerzett információk alapján azt is tudjuk, hogy a leszámolásokhoz használt fegyverekhez az arab bűnszervezetek jellemzően Koszovó területén jutnak hozzá.”

Jól csenghet a tálib márkanév

Azt is tapasztaltuk már, hogy a migránsokat a szerb oldalon kísérő személy korábbi fotókon afgán katonai egyenruhában, fegyverrel a kezében pózol. A tevékenységükből szervezettségre lehet következtetni, hiszen összehangolt támadásokat észlelünk: egyszerre, egy időben, több helyen támadnak

– hangsúlyozta Balog Gábor.  

Az alezredes nyomatékosította: van arra is adat, hogy a csempészésben résztvevő személyek közül többen az úgynevezett 313-as csoport „márkanevet” használják:

Ez a 2021-es tálib hatalomátvételre vezethető vissza, ott voltak olyan harci csoportok, mint a 313-as hadtest. Ezzel is kiemelik az erősségüket, hogy a migránsok az ő szolgáltatásukat vegyék igénybe. Ezt a különböző közösségimédia-felületeken hirdetik is, ahogy a rivális, ugyancsak fegyverrel, kézigránáttal rendelkező 40-059 nevű csoport is.

Hagyják meghalni a migránsokat

A főosztályvezető hozzátette, hogy az agresszió nemcsak a határon jelenik meg, hanem Magyarország mélységi területein is, amikor a jórészt a határon átjutó, migránsokat szállító csempészek a rendőri jelzés ellenére sem állnak meg, és gépjárművükkel sok esetben halálos balesetet okoznak.

„Itt jegyezném meg azt is, hogy borzalmas körülmények között szállítják az illegális migránsokat, nem törődve azzal, hogy ezzel meg is ölhetik őket. Volt erre nem egy példa, illetve vannak olyan nyomozások is, amelyek halálos kimenetelű segítségnyújtás elmulasztása miatt folynak.

Mondok rá példát: rosszul lesznek a migránsok a gépjárműben, kiteszik és otthagyják őket, nem hívnak hozzájuk orvosi segítséget, hagyják őket meghalni. Elképesztő tragédiákat láttunk már” – tette hozzá az alezredes.  

Potenciális terrorveszélyt jelentenek

A nemzetközi bűnözés elleni főosztály vezetője arra is kitért, hogy az elfogott migránsok közül sokaknak van katonai képzettsége, hiszen még mindig az a jellemző, hogy a határon átjutni akaró migránsok nyolcvan-kilencven százaléka húsz és negyven év közötti férfi. 

Az alezredes szerint ők, illetve a már Európába bejutók potenciális terrorveszélyt jelenthetnek.  

Európába költöznek az afgán keresztapák

„Nagy veszély, hogy nem tudni, hány olyan migráns lehet még, akik fenyegető céllal érkeznek a célországokba. Ezek az embercsempész bűnbandák kapcsolatban állnak terrorszervezetekkel és azok kéréseit teljesítik. Ez oda vezethető vissza, hogy az embercsempészés óriási haszonnal kecsegtet, még a kábítószer-kereskedelemnél is nagyobb üzlet” – hangsúlyozta Balog Gábor, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a korábban Afganisztánban élő, az embercsempész-maffiát irányító „keresztapák” a székhelyüket egyre inkább áthelyezik azokba az európai országokba, amelyek érintettek az illegális migráció útvonalán:

Ellenük nagyon nehéz fellépni, hiszen közvetlen kapcsolatban nincsenek az illegális migránssokkal és az embercsempészekkel, de pár hónapja mégis sikerült lelepleznünk egy líbiai származású személy által irányított, Magyarországról szervezett, nemzetközi embercsempész-hálózatot, illetve személyében sikerült elfogni az Európa-szerte keresett, leginkább Abu Mariam néven ismert arab főnököt is.

Nagyobb baj lenne a magyar határkerítés nélkül

Az alezredes végezetül azt is leszögezte, hogy noha korábban sok támadás érte Magyarországot a déli határkerítés megépítése miatt, a külföldi kollégáktól mindig pozitív visszajelzéseket kapott.

„Akikkel mi a nemzetközi bűnügyi együttműködésünk során kapcsolatba kerülünk, legyen az szerb, osztrák, német, francia, szlovák, lengyel, cseh rendőri képviselő, valamennyi esetben megköszönik Magyarországnak a segítséget és elmondják, nagyobb bajba kerülhetett volna Európa, ha nincs a magyar kerítés. Ezen országok közül többen megerősítő erőt is küldenek a határunkhoz, amit ezúton is nagyon köszönünk.”  

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!