2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Bajor belügyminiszter: Vissza kell szállítani Afrikába a Földközi-tengeren kimentett embereket

Vissza kell szállítani Afrikába az embercsempészek hajóiról a Földközi-tengeren kimentett embereket - mondta a bajor belügyminiszter egy csütörtöki lapinterjúban.

  • Bajor belügyminiszter: Vissza kell szállítani Afrikába a Földközi-tengeren kimentett embereket

Meg kell fordítani a tengeri mentés "logikáját", el kell érni, hogy a kimentetteket ne továbbszállítsák Európába, hanem visszavigyék Afrikába - fejtette ki Joachim Herrmann a Die Welt című német lapban közölt interjúban.

Kiemelte: ha sikerülne ezt elérni, "nagyon gyorsan senkinek sem jutna többé az eszébe, hogy beszálljon az embercsempészek gumicsónakjába" - mondta a tartományi miniszter.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa hangsúlyozta: továbbra is törekedni kell arra, hogy létrejöjjenek az Európai Unió és az ENSZ által működtetendő menedékkérő-befogadó központok Észak-Afrikában.

Kifejtette: az emberiség történelmében mindig is úgy volt, hogy a menekültek a hazájuk biztonságos övezeteiben vagy a szomszédos országokban kerestek menedéket, és egyáltalán nem kézenfekvő, hogy bárki is Németországba menekül Afganisztánból az ázsiai országot uraló bizonytalanság elől. Ilyesmi csak az embercsempészek miatt fordul elő.

Arra a felvetésre, hogy a jelenség elleni fellépést elmulasztó EU-s országoknak is van szerepe, elmondta: a német szövetségi kormány elismeri, hogy hiba volt túl kevés támogatást nyújtani a válságövezetekkel szomszédos országoknak a menekültek ellátásához. Mint mondta, nemrégiben felkeresett egy jordániai menekülttábort, ahol fejenként havi 35 dollárból (11 600 forint) meg tudják oldani a menekültek étkeztetését. Könnyen belátható, hogy a menekültekre Németországban fordított pénzzel jóval többet lehetne tenni a szerte a világon élő menekültekért - tette hozzá.

Németországban és Európában "csak egy hangos kisebbség" vallja azt, hogy "szinte mindenkit be kell fogadni, aki itt akar élni".

"Ezektől az irreális elképzelésektől el kell határolódni, éppen úgy, mint a szélsőjobbon jelentkező idegenellenes tendenciáktól" - húzta alá Joachim Herrmann, a tárgyilagosságot nélkülözőnek és elképesztőnek nevezve az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali ellenzéki párt tevékenységét ezen a területen.

Hozzátette: mindenkit tisztel, aki rendkívül nagylelkű szeretne lenni, azonban meg kell óvni "hazánk identitását és kultúráját, és ehhez be kell tartani a jogállam szabályait".

Nem szabad megengedni, hogy "polgárainkban az a szerintem indokolatlan félelem keletkezzék, hogy nem óvjuk meg nemzetünk jogát és kultúráját" - mondta a bajor belügyminiszter.

Joachim Herrmann a többi között arról is szólt - egy minapi ausztriai kijelentését megerősítve -, hogy novembertől további hat hónapra meg kell hosszabbítani a bajor-osztrák határ ellenőrzését, mert továbbra sem megfelelő az EU-s külső határ védelme.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Teherán válasza a történtekre + videó

Teherán válasza a történtekre + videó

Arról, hogy hogyan reagált Teherán a történtekre és milyen a biztonsági készültség Izraelben Breuer Péter közel-kelet szakértő, a Heti TV tulajdonosa élőben beszélt a Híradóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!