2022. 05. 25. Szerda Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vetítő

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 03:00

Külföld

Azonnali gyorssegélyt biztosít a Hungary Helps Program Ghánának

Részvétünket és szolidaritásunkat fejezzük ki a közel száz sérülttel és halálos áldozattal járó ghánai Bogoso közelében bekövetkezett robbanásos katasztrófában érintett embereknek - közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint Magyarország kormánya a Hungary Helps Programon keresztül 5 millió forint humanitárius gyorssegélyt juttat el Ghánába, amit a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel és helyi partnerszervezetével együttműködésben a túlélők életmentő ellátására, mentési munkálatokra fognak fordítani.

Ghána az Európába irányuló migráció egyik forrásországa, a magyar kormány humanitárius segítségnyújtási programjának kiemelt helyszíne - írták.

Az elmúlt években a Hungary Helps Program elsősorban gyermekvédelmi, oktatási és szakképzési intézményeknek nyújtott segítséget anyagi támogatással és önkéntes programján keresztül. Áder János köztársasági elnök és felesége Herczegh Anita, a Hungary Helps Program jószolgálati nagykövete január közepén, Azbej Tristan, a Miniszterelnökség államtitkára pedig 2021-ben látogatott el az afrikai országba, ahol több, a magyar program által támogatott projekthelyszínt is megtekintettek - áll a közleményben.

Sok halottja és sérültje van a Ghánában történt robbanásnak

Legalább tizenheten meghaltak és ötvenkilencen megsérültek csütörtökön egy aranybányába robbanóanyagot szállító teherautó balesete miatti detonációban Ghána nyugati részén - közölte Kojo Oppong-Nkrumah tájékoztatási miniszter.

A robbanás csütörtökön déltájban következett be egy, a fővárostól, Accrától mintegy 300 kilométerre nyugatra fekvő bányászváros, Bogoso közelében, Apiate kisvárosban.

Az ásványkincsekben gazdag régióban, a helyszínen készült videofelvételeken nagy kráter, kiégett házak, sok holttest és több száz méter hosszan szétszóródott törmelék látható.

Az első vizsgálatok szerint az egyik bányavállalat robbanóanyagot szállító teherautója ütközött össze  motorkerékpárral és egy harmadik járművel. A baleset helyszínéhez közeli transzformátor váltotta ki a detonációt - tudatta a tájékoztatási miniszter.

A közlemény szerint 17 ember meghalt, 59 megsérült. A sérültek közül 42 személyt egészségügyi központokban kezelnek, néhányuk válságos állapotban van - derült ki a miniszter nyilatkozatából

A térség összes kórházát mozgósították, és tervet dolgoztak ki arra, hogy a válságos állapotban lévő sérülteket a fővárosba, Accrába szállítsák.

A robbanás mintegy 500 épületet érintett, amelyek közül sokat a földdel tett egyenlővé, míg másokon repedések keletkeztek.

Folynak a kutatási és mentési munkálatok esetleges túlélők után.

Újabb robbanás elkerülése érdekében a hatóságok rendőrségi és katonai szakértőkből álló csapatot vezényeltek a helyszínre. Arra kérték a lakosokat, hogy menjenek a környező falvakba, ahol iskolákat és templomokat nyitottak meg számukra, hogy ott éjszakázhassanak.

Csütörtök késő délután Nana Akufo-Addo elnök a Twitter közösségi oldalán részvétét nyilvánította az áldozatok családjainak.

Ghánában gyakoriak a halálos kimenetelű bányabalesetek, de leggyakrabban kisebb, többnyire illegális bányák összeomlásával járnak. Tavaly júniusban legalább kilenc ember meghalt ilyen bányabalesetben Észak-Ghanában.

Ghána Afrika második legnagyobb aranytermelője Dél-Afrika után.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Áradások Indiában

Több mint 800 ezer ember kényszerült otthona elhagyására Indiában az árvizek miatt.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!