2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Azbej Tristan: A migrációt a gyökereinél kell kezelni

Az üldözött keresztényeket segítő magyar politika bizonyítja, hogy a migrációt a gyökereinél kell kezelni - jelentette ki Azbej Tristan államtitkár, az üldözött keresztények helyzetét és az ezzel kapcsolatos magyar politikát bemutató, Kereszt-tűzben című kiállítás szerdai washingtoni megnyitója után az MTI-nek.

  • Azbej Tristan: A migrációt a gyökereinél kell kezelni

A washingtoni Biblia Múzeumban megnyílt kiállítás két éven belül harmadik alkalommal mutatja be az Egyesült Államokban a keresztényüldözést és az üldözötteket a hazájukban segítő Hungary Helps (Magyarország Segít) című magyar kormányprogramot.

A kiállítás megnyitója után Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a program megvalósításáért felelős államtitkárság vezetője elmondta, hogy az új kiállítás a korábbiakhoz képest frissült és bővült, aminek "egyszerre van szomorú és örömteli oka".

A szomorú ok az, hogy az erőszakos keresztényüldözés újabb és újabb vidékekre terjedt ki, a Közel-Kelet mellett immár Afrika nyugati országaira is - mondta.

"A Közel-Keleten ugyan valamelyest stabilizálódott a helyzet, részben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet úgynevezett kalifátusának összeomlása, részben pedig a rengeteg keresztény sajnálatos elmenekülése miatt, de közben Nigéria északi részén és Burkina Fasóban népirtás szintű keresztényüldözés kezdődött el. Ezért kellett bővíteni a kiállításunkat, bemutatandó a jelenséget a világ vezető szuperhatalmának fővárosában" - mondta az államtitkár.

A kiállítás örömteli okának Azbej Tristan azt nevezte, hogy a Hungary Helps programnak a korábbiaknál jóval több eredményéről számolhat be.

"Két és fél évvel ezelőtt a magyar kormány egyedüliként indította el a programot a világ leginkább üldözött vallási csoportjának megsegítésére. Ma elmondhatjuk: mintegy tíz országban támogatjuk az üldözött keresztény közösségeket, lerombolt iskolák, templomok, egész települések épültek újjá, nincstelen és a teljes megsemmisülés szélére került közösségek kaptak segítséget ahhoz, hogy fennmaradjanak. Az elmúlt két évben 70 ezer üldözött keresztény megmaradásához vagy a migrációból történő hazatéréséhez járultunk hozzá" - közölte.

Ezzel Magyarország egyrészt szolgálta a világ leginkább üldözött és leginkább elfeledett vallási közösségét, másrészt - a humanitárius megfontolások mellett - a magyar emberek érdekét szolgálva megelőzte, illetve enyhítette az Európára nehezedő migrációs nyomást - hangsúlyozta Azbej Tristan.

Az államtitkár kiemelte: a kiállításnak a megalázottak és a megszomorítottak szenvedéseinek bemutatása mellett az a célja, hogy bemutassa a magyar emberek és a magyar kormányzat valódi arcát, szemben azokkal a "rágalmakkal", amelyeket elsősorban liberális politikusok és liberális szervezetek ragasztanak Magyarországra.

"Megmutatjuk, hogy nincs kőből a szívünk, csupán a migrációt minden szempontból káros folyamatnak tartjuk, és azt támogatjuk, hogy ne a bajt hozzuk Magyarországra, hanem a segítséget vigyük oda, ahol a baj van" - hangoztatta Azbej Tristan.

A kiállítás egyik kifejezett célja, hogy a magyar példa követésére ösztönözze az amerikai döntéshozókat és a kormányzatot, és erre ők nyitottak is. Október óta magyar-amerikai együttműködésben elindultak az első nagyszabású programok, először Észak-Irakban, ahol a keresztények és a jazidik kapnak segítséget - mondta.

Az államtitkár elmondta: ezúttal is magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselőkkel, köztük államtitkárokkal tárgyalt újabb közös programokról. Ezek a közel-keleti együttműködési programok mellett immár afrikai programokat is jelentenek majd.

Azbej Tristan elmondta: 2019 decemberében járt Burkina Fasóban, ahol tragikus folyamatokkal szembesült.

"Egy népirtás első szakasza folyik ott, és ez teljes mértékben rejtve marad a világ előtt. Az országban a dzsihadista, iszlamista terrorhullámban több mint ezer embert gyilkoltak meg vallási okból, több mint félmillió ember él belföldi menekültként, és lényegében egy teljes generáció, mintegy 200 ezer gyermek maradt oktatás nélkül. A helyszínre kellett mennünk, hogy ezt felmérjük, és ennek nyomán gyermekek oktatását és a meggyalázott nők rehabilitálását segítő programokat indítsunk" - mondta.

Azbej Tristan hangsúlyozta: az Európai Unió nyugati tagállamainak politikájában a keresztényüldözéssel kapcsolatos közbeszédet ideológiai küzdelembe helyezik.

"Nem fér bele a narratívájukba sem az, hogy a kereszténységet üldözik, sem pedig az, hogy Magyarország nem hogy nem jogfosztó, hanem éppenséggel példamutató politikát folytat az emberi jogok és a szolidaritás terén" - mondta.

Európában próbálják egyrészt lekicsinyelni a keresztényüldözést, másrészt eltitkolnák Magyarország erőfeszítéseit - tette hozzá az államtitkár.

A migrációpárti politikusok attól rettegnek: bebizonyosodik majd, hogy az általuk erőltetett migrációs politikánál nemcsak hatékonyabb, hanem kedvezőbb is az a magyar hozzáállás, miszerint a migráció problémáját a gyökereknél kel kezelni - mondta Azbej Tristan.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!