2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:15

Külföld

Az Unióban a két ünnep között kezdődhet az oltás

December utolsó hetében megkezdődhet az oltás az Európai Unióban. Ehhez az kell, hogy az Európai Gyógyszerügynökség mai ülésén biztonságosnak találja a Pfizer oltóanyagát. Izraelben már kezdette vette a tömeges oltás, az Egyesült Államokban pedig elkezdték kiszállítani a Moderna biotechnikai vállalat vakcináit.

  • Az Unióban a két ünnep között kezdődhet az oltás

Elsőként a miniszterelnöknek adták be Izraelben az amerikai Pfizer vállalat német fejlesztésű oltószerét. Az amerikai-német cég egyébként egyelőre az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok mellett csak a zsidó államba szállít vakcinát.

Benjámin Netanjahu oltását élőben közvetítették a televíziócsatornák.

A kormányfő arra buzdított mindenkit, hogy kövesse a példáját.

A miniszterelnök után Izrael egészségügyi minisztere és az oltásközpontnak otthont adó kórház igazgatója is megkapta a vakcinát.

Izraelben már megkezdődött a tömeges oltás is. Először a kórházi alkalmazottak kapják meg az ellenszert. A legfrissebb felmérések szerint az ország lakóinak kétharmada minél előbb szeretné beoltatni magát. Naponta mintegy 60 ezer ember kaphatja meg a vakcinát.

Izraelbe a tervek szerint az év vége előtt megérkeznek az első szállítmányok az amerikai Moderna vállalat oltóanyagából is.

A zsidó államban eddig közel 375 ezren kapták el a vírust.

Hetek óta folyik a tesztelés Brazíliában is

A Pfizer vállalat német fejlesztésű oltószerét hetek óta tesztelik Brazíliában is, és várhatóan hamarosan engedélyt adhatnak a tömeges oltásra. A dél amerikai országban az elnök nem tenné kötelezővé a vakcinát beadását. Jair Bolsonaro szerint a Pfizer világosan kiköti a szerződésekben, hogy nem felelősek semmiféle mellékhatásért, ezért ha krokodillá változol, az a te bajod lesz - tette hozzá az egyébként vírusszkeptikus államfő.

Elkezdték kiszállítani az Egyesült Államokban a Moderna biotechnikai vállalat vakcináit. A Moderna előnye, hogy nem kell olyan alacsony hőmérsékleten tárolni mint a Pfizer oltóanyagát, ezért könnyebben is szállítható. Egyetlen hét alatt közel 6 millió dózist terveznek eljuttatni több mint 3700 oltóközpontba Egyesült Államok-szerte. Az USA 200 millió vakcinát vásárolt a Modernától.

Az Európai Unióban a két ünnep között kezdődhet az oltás. A nap folyamán várhatóan az Európai Gyógyszerügynökség is dönt arról, hogy biztonságosnak tartja-e a Pfizer oltóanyagát. Ha vakcina zöld utat kap, akkor hamarosan indulhat az oltás.

Kínában a holdújév előtt 50 millió embert akarnak beoltani

A koronavírus gócpontjának számító Kínában a tervek szerint a februári kínai holdújév ünnepe előtt 50 millió embert akarnak beoltani.

Az ázsiai országban július óta több mint 1 millió lakosnak adtak be hazai gyártmányú ellenszert.

A szakemberek közölték: eddig nem észleltek súlyos mellékhatásokat az oltást követően.

Eddig 5 kínai vállalat fejlesztett ki vakcinát.

Az EU 15,5 eurós darabonkénti árban állapodott meg a Pfizer és a BioNTech gyártókkal

Az Európai Unió a koronavírus elleni védőoltás 15,5 eurós darabonkénti áráról állapodott meg a Pfizer és a BioNTech gyártókkal - derült ki hétfőn egy uniós belső dokumentumból, amelybe betekintést nyert a Reuters hírügynökség. 

A bizalmas jellegű információ szerint az unió összesen 300 millió adagra kialkudott ára valamivel alacsonyabb, mint az, amiről az Egyesült Államok állapodott meg az első szállítmány szerződésében. A Reuters novemberben azt írta, hogy Washington 100 millió - ugyanazon oltóanyag - darabjáért 19,50 dollárt fizet, ami jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 16 euró.

A vonatkozó, november 18-i dátummal köröztetett uniós dokumentum azt követően jelent meg, hogy az EU november 11-én bejelentette szállítási megállapodását a Pfizerrel és német partnerével, a BioNTech vállalattal.

 Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan hétfőn dönt a Pfizer-vakcina engedélyezéséről, miután azt már több országban engedélyezték, köztük Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban.

Eva De Bleeker belga költségvetési államtitkár csütörtökön a Twitteren közölte azt az ártáblázatot, amely alapján Belgium a gyógyszergyáraknak fizet a védőoltásokért. Nem sokkal később a politikus eltávolította bejegyzését.

Ebben a táblázatban a Pfizer vakcina egy adagjának ára Belgium számára 12 euró (14,6 dollár) volt, ami sokakban azt az érzetet keltette, hogy ez az unió által elfogadott teljes ár.

A táblázatban szereplő egyéb oltások ára is alacsonyabb volt az uniós források által ismertetettnél.

"A szállításkor mindig van egy teljes ár és egy ár" - mondta a vakcinagyártókkal folytatott megbeszéléseken részt vevő uniós tisztviselő a Reuters hírügynökségnek, amikor arra kérték, hogy tisztázza az EU és a belga ár közötti különbséget.

De Bleeker szóvivője hétfőn az ügy bizalmas jellegére hivatkozva, nem volt hajlandó kommentálni az esetet. Ugyanakkor idézte azt, amit De Bleeker a múlt héten mondott a belga parlamentben. Ezen a nyilvános meghallgatáson De Beeker kifejtette, hogy a belga árak csupán részlegesek.

Az uniós előzetes - így a védőoltásokra is vonatkozó - vételi megállapodások értelmében az EU a teljes mennyiség előre kifizetendő összegéről állapodik meg a vállalatokkal, mielőtt azt jóváhagynák. Ezt követően az uniós kormányok kifizethetik a fennmaradó összeget, a már lekötött vakcináért.

Az EU nem hozta nyilvánosságra a Pfizerrel egyeztetett előleg mértékét. Októberben ugyanakkor arról beszámolt, hogy egymilliárd eurót fizetett előlegként az AstraZenecának, a Sanofinak és a Johnson & Johnsonnak a vakcináért, további 1,45 milliárd eurót terveztek félretenni a Pfizer-BioNTech, a Moderna és a CureVac részére történő előzetes kifizetésekre.

Az Európai Unió azóta mind a hat céggel megállapodott a vakcinák szállításáról, miközben még tárgyal a hetedik, Novovax nevű gyógyszeripari céggel.

Hír TV/MTI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Politico: a szankciók elhibázottak

Politico: a szankciók elhibázottak

A Politico hasábjain elemzi az orosz–ukrán háborút Andreas Umland, a Svéd Nemzetközi Ügyek Intézete Stockholmi Kelet-európai Tanulmányok Központjának elemzője, aki szerint a Nyugat nem elég határozott Oroszországgal szemben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!