2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Az unió vezető országaiban nyertek a bevándorlásellenesek

A bevándorlást elutasító erők nyertek Franciaországban és Olaszországban, erősödni tudnak Svédországban és Németországban, és immár a spanyol migrációelleneseket is képviselik az Európai Parlamentben. A visegrádi országok közül Jarosław Kaczyński bevándorlásellenes kormánypártja nagyon simán verte meg az ellenzéki tömegkoalíciót, de a cseheknél sem bízták a véletlenre a keresztény gyökerű Európa jövőjét: a miniszterelnök Andrej Babiš migrációellenes pártja 7 százalékpontot vert a másodikra.

  • Az unió vezető országaiban nyertek a bevándorlásellenesek

Történelmi győzelmet aratott a Fidesz-KDNP a május 26-i európai parlamenti választáson, a magyar választók több mint 52 százaléka, összesen 1,803 millió fő adta szavazatát a kormánypártokra. Ez azt jelenti, hogy az öt évvel ezelőtti eredményekhez képest plusz egy mandátumot, tehát összesen 13-at szereztek a lehetséges 21-ből.

Hazánk 2004-es uniós csatlakozása óta ez volt a negyedik EP-választás, ezek közül mindegyiket, kivétel nélkül a Fidesz nyerte meg.A mostani ráadásul minden idők legerősebb szereplése volt, ugyanis a 10 évvel ezelőtti rekordot is sikerült megdöntenie a kormánypártoknak, miután most vasárnap 140 ezer szavazattal többet kaptak, mint 2009-ben.

A rekordrészvétel mellett aratott rekordgyőzelem nem a véletlen műve. Orbán Viktor miniszterelnök a választás napján is arra buzdított mindenkit, hogy menjen el szavazni. Mint mondta,

öt év múlva fogunk dönteni legközelebb európai kérdésekről, ne mulassza el a lehetőséget, jöjjön el, vegyen részt a választáson, segítsen nekünk, hogy megállíthassuk a bevándorlást, nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában.

A kormányfő mozgósítása teljes mértékben sikerült:a Fidesz-KDNP az összes megyét és a főváros összes kerületét megnyerte.A mindent elsöprő győzelem után Orbán Viktor kijelentette, hogy

Európa a mi hazánk is, ezért meg akarjuk változtatni.

A magyar választók három dologgal bíztak meg minket – mondta. Ez a három dolog:

  1. Állítsuk meg egész Európában a bevándorlást!
  2. Védjük meg a nemzetek Európáját!
  3. Védjük meg a keresztény kultúrát!

Az is kiderült, az emberek Magyarországon azt gondolják, hogy Brüsszelben változásra van szükség – folytatta.Olyan vezetők kellenek, akik az európai emberek érdekét képviselik, akik tisztelik az európai nemzeteket, és olyan európai vezetők kellenek, akik büszkék a 2000 éves keresztény kultúránkra– hangsúlyozta Orbán Viktor, aki megerősítette: számukra Brüsszelben is mindig Magyarország lesz az első, és mindenkivel együtt fognak működni, aki meg akarja állítani a bevándorlást.

Salvini földbe döngölte a baloldalt

A bevándorlást élesen elutasító és Orbán Viktorral rendkívül jó viszonyt ápoló Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes jobboldali Liga pártja nagyon megverte a teljes mezőnyt az országban. Az olasz közszolgálati televízió első exit pollja szerint a bevándorlásellenes Liga ugyanis 27-31 százalékot kapott, de ezt később 32-33 százalékra kellett módosítani. Végül az összesített adatok is ezt támasztották alá, Salvini pártja 34,26 százalékot kapott.

Ezzel az eredménnyel Salviniék könnyedén verték mind a két baloldali formációt, 29 EP-képviselőjük lett, amivel az egyik legnagyobb nemzeti formáció lehetnek Brüsszelben.

A Liga történetében ez az eddigi legjobb eredmény, ugyanis a tömörülés a tavalyi parlamenti választásokon 17,4 százalékot kapott.

A korábbi miniszterelnök, a baloldali-bevándorláspárti Matteo Renzi Demokrata Pártja lett a második, míg a harmadik a kormánykoalíció másik tagja, a szintén baloldali Öt Csillag Mozgalom, akiknek ez óriási vereség, ugyanis tavaly ilyenkor még ők voltak a legnépszerűbb párt Olaszországban. Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő pártja, a jobboldali Hajrá Olaszország! a negyedik lett 8,8 százalékos eredménnyel. Az exit pollok alapján bejutott az Európai Parlamentbe az Olaszország Testvérei nevű bevándorlásellenes, konzervatív párt is, 6,5 százalékkal.

Salvini pártja ráadásul már nemcsak északon a legnépszerűbb, de a déli országrészen is előretörtek, ami eddig az Öt Csillag bázisa volt.

Matteo Salvini a közösségi oldalán mondott köszönetet szavazóinak:

Marine Le Pen megalázó vereséget mért Macronékra

A nemzeti jobboldal európai parlamenti választási győzelmét erősítették meg a hétfő hajnalban kiadott részeredmények Franciaországban.

A Marine Le Pen vezette bevándorlásellenes párt a voksok 23,23 százalékát szerezte meg a 98 százalékos feldolgozottságnál kiadott adatok szerint. Ezzel szemben Emmanuel Macron elnök, az emberek közé lövető francia Gyurcsány A Köztársaság Lendületben (LREM) nevű pártja csupán a szavazatok 22,31 százalékát kapta. Ez azt jelenti, hogy Le Penék 22 képviselőt küldhetnek az EP-be.

A győztes jobboldali politikus az első becslések bejelentésekor azt hangoztatta, hogypártja megnyerte a választásokat, és Macronnak „le kell vonnia a következtetést”, az országban előre hozott parlamenti választást kell kiírni.

A visegrádi országokban is elutasították a migrációt

Lengyelországban az Orbán Viktor jó barátja, a Jarosław Kaczyński vezette kormányzó és bevándorlásellenes, Jog és Igazságosság párt a szavazatok 46 százalékával győzött az európai parlamenti választáson a hétfő hajnalban közzétett, a szavazatok 95,9 százalékos feldolgozottságán alapuló részeredmények alapján. Még úgy is ők nyertek, hogy egy 12, többségében baloldali politikai szervezetet összefogó formáció is alakult ellenük. Ez a tömörülés az Európai Koalíció nevet kapta, és végül így is csak 37,9 százalékot értek el.

Csehországban a szintén bevándorlásellenes, az Andrej Babiš-féle kormánypárt, az ANO nyerte a választást  21,2 százalékkal, ami hat mandátumot jelent.Közben a kormánykoalíció másik pártja, a baloldali Cseh Szociáldemokrata Párt egyetlen mandátumot sem szerzett. Eddig a pártnak négy képviselője volt Brüsszelben, illetve Strasbourgban.

Történelmi mélyponton Merkelék

Rendkívüli módon megbüntették a német választók Angela Merkel kancellárt és bevándorláspárti politikáját. A CDU-CSU pártszövetség együttesen 28,9 százalékot szerzett, ami ugyan az első hely megőrzését jelenti, de a 2014-es EP-választáson elért 35,4 százalékhoz képest 6,5 százalékpontos visszaesés, és valamennyi eddigi országos szintű választást tekintve ez a leggyengébb szereplés.

Még ennél is jobban leszerepeltek a szélsőséges-bevándorláspárti szociáldemokraták, akik a szavazatok 15,8 százalékát szerezték meg, ami egészen drámai, 11,5 százalékpontos gyengülés a 2014-es 27,3 százalékhoz képest.

Országos szinten az egyetlen jobboldali párt, ami erősödni tudott, az a migrációellenes Alternatíva Németországnak (AfD), ami 11 százalékot ért el, és közel 4 százalékponttal erősödött a 2014-es 7,1 százalékhoz viszonyítva. Ez négy új mandátumot jelent az EP-ben.

Orbán Viktor brit csodálója is borította az asztalt

Elsöprő győzelmet aratott Nigel Farage Brexit Pártja is az Egyesült Királyságban az EP-választáson. Az adatok azt mutatják, hogy a voksok 30,5 százalékát szerezték meg.Az Egyesült Királyságnak 73 EP-mandátuma van, ebből a Farage-ék 29-et kapnak meg.

Nigel Farage azon külföldi politikusok közé tartozik, akik a szélsőséges-bevándorláspárti brüsszeli elittel szemben rendre kiálltak a magyar miniszterelnök munkája mellett. Tavaly szeptemberben például a Sargentini-jelentés vitája előtt azt üzente a magyar miniszterelnöknek, „szálljon szembe a zsarnokkal”.

Orbán Viktort kevesebb mint hat hónapja választották újra, de a brüsszeli elit csak ezért elrángatja Strasbourgig, hogy több száz EU-fanatikus előtt vallathassák. Egész egyszerűen bűnbakot akarnak csinálni a magyar miniszterelnökből – fogalmazott akkor Nigel Farage.

A brexit arcaként ismert politikus szerint

Brüsszelben valójában rettegnek az Orbán Viktorhoz hasonló politikusoktól, akik képesek megtartani a választási ígéreteiket.

De ugyanígy támogatta a kormány Soros-tervről szóló nemzeti konzultációját is. Rövid kommentárjában megdicsérte Orbán Viktor kormányfőt, aki

végre olyan politikai vezető, aki helyesen cselekszik a nemzetéért.Farage egyúttal odaszúrt Brüsszelnek is, amelynek a megítélése szerint mindez biztosan nem nyeri majd el a tetszését. A politikus egy cikket is megosztott, amelyben a Soros-tervvel összefüggésben azt írják, hogy Magyarország ellenállt az Európai Unió migránskvótájának, mert az ország vezetése úgy véli, hogy a betelepítés egy olyan kérdés, amely az EU helyett a nemzetállamok hatáskörébe tartozik.

Már a spanyol bevándorlásellenesek is az EP-ben

Spanyolországban a fiatalnak mondható, jobboldali-bevándorlásellenes Vox pártnak is sikerült bejutnia az Európai Parlamentbe 6,3 százalékos eredménnyel, 1,3 millióan szavaztak rájuk, amivel három mandátumot kaptak Brüsszelbe. A párt erősödése az után indult meg, hogy a Soros Györggyel szoros kapcsolatban álló szocialista miniszterelnök, Pedro Sanchez jóformán korlátlanul engedi be az országba az észak-afrikai illegális bevándorlókat, amióta Matteo Salvini olasz belügyminiszter lezárta a tengert.

Svédországban a magukat a politikai fősodortól élesen elkülönítő, bevándorlásellenes Svéd Demokraták jelentősen megerősödtek,és az eredmények alapján a voksok 15,5 százalékát szerezték meg, az öt évvel ezelőtti választáshoz képest ez 6 százalékos emelkedés. Rajtuk kívül a konzervatív-jobboldali Mérsékelt Párt is több mint 3 százalékkal jobban teljesített. Eközben 2014-hez képest gyengültek a végül győztes szociáldemokraták, illetve a baloldali Zöldek is 4 százalékot vesztettek.

Origo

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Az ukrán korrupcióellenes ügynökség gyanúsítottként kezeli Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert egy olyan nyomozásban, amely állami földek illegális megszerzésével kapcsolatos, a vizsgálat mintegy 7 millió dollár értékű ügyben folyik – jelentette kedden az ukrán média.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!