2020. február 26.,
szerda, Géza napja

Az újévet ünnepelték világszerte

Hír TV

2020. január 1., szerda 10:07

Világszerte tömegek ünnepelték az újév beköszöntét. Elsőként Óceánia szigeteire, Szamoára és Kiribatira köszöntött be az Újév. Ugyancsak Óceániában, a dátumválasztó vonal túloldalán, Amerikai Szamoán ünnepelnek utolsóként. Az ünnepségek biztonságára világszerte hatalmas erőkkel ügyeltek. Terrortámadásról vagy komolyabb incidensekről nem érkeztek hírek.

 

A kis Csendes-óceáni szigetek után Új-Zélandon örülhettek annak, hogy éjfélt ütött az óra. Az tűzijátékot ezúttal is a híres aucklandi Sky Towerből lőttek föl.

Bár a pusztító bozóttüzek miatt petíció indult, hogy ne legyen tűzijáték Sydneyben, a városvezetés a turisták miatt mégis annak megtartása mellett döntött.

Tokióban a metropolisz legforgalmasabb közlekedési kereszteződésénél, a Shibuyán ünnepeltek.

Szöulban a százezres tömeg együtt számolta a másodperceket a hagyományos újévi harangkongatáson.

Észak-Korea fővárosában, a phenjani központi ünnepségen a hadsereg szórakoztatta a gondosan kiválasztott nézőközönséget, amely Kim Dzsong Un párt- és államvezetőt éltette.

Tajvan fővárosában a 101 emeletes és 510 méter magasságú Taipei 101 felhőkarcolóról lőtték ki a tűzijáték rakétákat, miközben fényjáték is szórakoztatta az ünneplőket.

Bár Kínában a holdújév a legnagyobb ünnep, ami számukra karácsony és újév is egyben, a 2020-es év beköszöntét mindegyik nagyvárosban milliós tömeg üdvözölte. Peking belvárosában dobosok szórakoztatták az ünneplőket.

Dubajban a Föld jelenleg legmagasabb felhőkarcolójáról, a 828 méteres Burj Kalifa toronyról lőtték fel a rakétákat.

Az első európai főváros Moszkva volt, ahol békésen telt az ünneplés. Akárcsak Szentpéterváron, ahol időben sikerült egy terrortámadást megakadályozni, köszönhetően az amerikai titkosszolgálattól kapott információknak.

Európában is hatalmas volt a készültség, de az ünneplést nem zavarta meg semmi. Athénban a történelmi Akropolisz romjai adtak látványos hétteret az ünnepségeknek.

Berlinben a Branderburgi Kapu volt az ünnepségek központja, míg Párizsban a Champs Elysées, amit ezúttal nem a sárgamellényesek vagy a nyugdíjreform ellen tiltakozók Molotov-koktéljai világították meg. A Diadalívre lézershow-t vetíttetek és innen lőtték fel a rakétákat is.

A brit szigeteken a kontinenshez képest egy órával később ünnepeltek. A Big Ben éjfélt jelző harangjátékára kezdődött el a Temze fölött rendezett tűzijáték.

Az amerikai kontinensen elsőként Brazília keleti nagyvárosaiban rendezték az újévi ünnepségeket. Rio de Janeiróban a Copacabana strandon milliós tömeg gyűlt össze.

Az Egyesült Államok keleti nagyvárosaiba két órával később érkezett éjfél. Amikor a New York-i Times Squaren már ünnepeltek, Kaliforniában még csak készülődtek éjfélre. Legutolsóként pedig a Csendes-óceáni Amerikai Szamoán ünneplik utoljára az újév beköszöntét.

Hír TV