2020. április 7.,
kedd, Herman napja

A venezuelai elnök szerint megaláztatás lenne, ha beengednék a segélyszállítmányokat

Hír TV

2019. február 10., vasárnap 14:45, frissítve: vasárnap 18:51

Továbbra sem engedi be a külföldi segélyszállítmányokat országába a hivatalban lévő venezuelai elnök. Nicolas Maduro szerint ezzel csak megalázzák a latin-amerikai államot, ahol 250-300 ezer ember éhezik. A politikus szerint az ellenzéki többségű törvényhozás vezetője szándékosan szítja a feszültséget.

Szabadságot követelnek a kolumbiai határon skandáló tüntetők. A tiltakozók azt szeretnék elérni, hogy Nicolas Maduro engedje be az országba a külföldi segélyszállítmányokat.

„Azt akarjuk, hogy az emberek fogjanak össze. Segítenünk kell a több száz ezer éhezőnek, akiknek nincs mit enniük. Gyógyszerekre is szükség van”– hangsúlyozta ez a demonstráló.

10 teherautó 100 tonnányi humanitárius segélyt vinne a latin-amerikai államba. A kolumbiai és a brazil határon is vesztegelnek rakományok. A venezuelai ellenzék eközben már megkezdte az önkéntesek toborzását, hogy a határok megnyitása esetén gördülékenyebben menjen a segélyek szétosztása.

Venezuelában mintegy 300 ezer embert fenyeget az éhhalál. Először velük foglalkozunk. Ezért fontos, hogy a segélyeket átengedjék a határon. Az ország minden államában szervezkedünk, hogy kikényszerítsük a humanitárius rakományok bejutását. Azzal, hogy Maduró nem engedi be a szállítmányokat emberiség elleni bűncselekményt követ el - hangsúlyozta a magát Venezuela ideiglenes elnökének kikiáltó Guaidó

A hivatalban lévő államfő azzal vádolta meg politikai ellenfelét, hogy szándékosan szítja a feszültséget és az Egyesült Államok bábja. Nicolas Maduró szerint Washington azért avatkozik be Venezuela belügyeibe, mert el akarja lopni az ország olajkészleteit. Hozzátette: a segélyszállítmányokat pedig csak azért küldték, hogy megalázzák Caracast.

Szakértők szerint a jelenlegi patthelyzetet egy választás tudná megoldani. Maduro azonban közölte: jelenleg nem a voksolás az elsődleges, hanem az, hogy béke legyen az országban.