2020. február 27.,
csütörtök, Edina napja

Az új olasz kormány a migránsok kötelező szétosztását akarja

Hír TV

2019. szeptember 14., szombat 18:34

Zöld utat adott a migránsokkal teli Ocean Vikingnek az új római kormány. A civil mentőhajó Lampedusán köthet ki. A hatóságok döntése értelmében azonban az Ocean Viking nem hajózhat be a sziget kikötőjébe, hanem az olasz parti őrség szállítja partra a bevándorlókat. Az utóbbi másfél évben ez az első alkalom, hogy a római kormány engedélyt ad civil hajóval érkező migránsok partra szállására azóta, hogy a tavaly június elsején alakult Öt Csillag Mozgalom és a Liga koalíciója lezárta a kikötőket.

Ha 100 migráns érkezik Olaszországba, akkor 10-en maradnak Itáliában, a maradék 90 menekültet pedig szét kell osztani a tagállamok között - erről szól az új olasz kormány menekültpolitikája.

Ez azt jelenti, hogy a nemrég felállt baloldali koalíció azt szorgalmazza, hogy a tagállamok az akaratuk ellenére is fogadjanak be illegális bevándorlókat. Róma partnerre talált Brüsszelben. Az Európai Tanács elnöke miután egyeztetett Giuseppe Conte kormányfővel megfenyegette a tagokat. Donald Tusk közölte: azok az uniós államok, amelyek nem vesznek részt a menekültek szétosztásában, pénzbüntetésre számíthatnak.

Az pedig csak olaj a tűzre, hogy kiderült július óta titokban készül egy megállapodás a migránsok kötelező szétosztásáról, amelyet szeptember 23-án Máltán ír majd alá a francia, a német, az olasz és a máltai belügyminiszter.

Az olasz kormány szombaton már engedélyt is adott az Ocean Viking civil hajónak, hogy Lampedusán kikössön. A fedélzeten tartózkodó 82 migráns felét Franciaország és Németország veszi át, a többi menekült sorsa még kérdéses. Róma ennek ellenére adott zöld utat az NGO hajónak.

Matteo Salvini korábbi belügyminiszter szerint az olasz kormány lépése azt jelenti, hogy gyűlölik a saját népüket.

A korábbi tárcavezető ugyanis kitiltotta az NGO járműveket az olasz kikötőkből, mert úgy vélte, hogy a civil szervezetek összejátszanak az embercsempészekkel. A grafikán is látható, hogy a politikus kemény fellépésének köszönhetően sikerült negyedére csökkenteni az országba tengeri úton érkező migránsok számát. Salvini politikáját teljes mértékben támogatták a lakosok. A Salvini vezette bevándorlásellenes Liga párt ugyanis a legnépszerűbb Olaszországban.

Szakértők szerint nem lesz hosszú életű az új olasz kormány. A baloldali pártok a migránsok kötelező szétosztását, míg a jobboldali erők a kikötőt lezárását akarják, hogy megvédjék Olaszországot egy újabb menekültáradattól.

Hír TV