2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Az RMDSZ az önkormányzatokra bízná a járványellenes intézkedéseket

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az önkormányzatokra bízná, hogy a helyi viszonyoknak megfelelő intézkedésekkel fékezzék meg a járvány terjedését - derült ki az RMDSZ járványkezelési és gazdaságélénkítő programjából, melyet szerdai online sajtótájékoztatójukon ismertetettek a szövetség politikusai.

  • Az RMDSZ az önkormányzatokra bízná a járványellenes intézkedéseket

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke megállapította: a kormány a legtöbb esetben megkésve hoz "ostoba döntéseket" a járvány leküzdésére. A járványellenes küzdelem nem látható át, ezért az intézkedések iránti bizalom is csökken. A politikus szerint egészségvédelmi, oktatási, valamint munkahelyvédelmi és gazdaságélénkítési intézkedések sorozatára van szükség. E javasolt intézkedéseket gyűjtötte a szerdán ismertetett programba a parlamenti választásokra készülő RMDSZ.

Az ismertetett program szerint ahol erre lehetőség van, ki kellene nyitni az óvodákat és az általános iskolákat, és a szülőkre kellene bízni a döntést, hogy a gyermekük az iskolában vesz részt az órákon, vagy az interneten keresztül otthonról követi ezeket.

Cseke Attila szenátor, volt egészségügyi miniszter elmondta: a tavasz és a nyár folyamán Románia nagyjából azokat az intézkedéseket hozta meg, amelyeket az EU tagállamai, az online oktatásra való áttéréssel, azonban szakított a korábbi gyakorlattal. Kérdésre válaszolva Kelemen Hunor korainak tartotta annak a mérlegelését, hogy zárják be és ismételjék meg az idei tanévet.

Az egészségvédő intézkedéseket László Attila orvos-politikus, a szenátus egészségügyi bizottságának elnöke ismertette. Úgy vélte: javítani kell a felderítés hatékonyságát, és növelni kell a tesztelések számát. Szerinte a gazdasági és oktatási tevékenységek felfüggesztéséről a helyi önkormányzatoknak és a megyei közegészségügyi hatóságoknak, egy-egy település karanténba helyezéséről pedig a megyei önkormányzatoknak és a megyei közegészségügyi hatóságoknak kellene dönteniük.

László Attila szerint a tesztelést ki kell terjeszteni azokra is, akik nem mutatják a fertőzés jeleit, de kapcsolatba kerültek fertőzött személyekkel, és ingyenes heti tesztelést kell bevezetni a háziorvosok, kórházi és bölcsődei dolgozók, illetve az iskolák és óvodák megnyitása után a pedagógusok számára is. A politikus arra is kitért, hogy biztosítani kell a kórházi ellátást a nem koronavírusos betegeknek is, fejleszteni kell a telemedicína lehetőségeit, és csökkenteni kell a bürokráciát.

A munkahelyvédelmi és gazdaságélénkítő javaslatokat ismertető Miklós Zoltán képviselőjelölt arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány munkahelyvédő intézkedései december végén lejárnak, és az emberek még nem tudják, hogy mi vár rájuk januártól. Szerinte ezeket meg kell hosszabbítani. A program szerint kiemelt támogatást kellene biztosítani a gyógyszeripari és az élelmiszeripari vállalatoknak, és eszközbeszerzési támogatást kellene adni a távmunkában dolgozóknak, valamint a távoktatásban tanuló diákoknak. Újságírói kérdésre elmondta: az intézkedések fedezetét az adóalap kiszélesítésével és a hatékonyabb adóbehajtással lehetne biztosítani.

Romániában parlamenti választásokat tartanak december hatodikán. A választási kampány jelenleg elsősorban a járvánnyal kapcsolatos kérdésekről szól.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!