2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Az országunk egy nagyon rossz hely, nincs áram, nincsenek emberi jogaink”

2015. június 10., szerda 13:20, frissítve: szerda 15:35

Újabb menekülteket mentett ki a Földközi-tengerből az olasz parti őrség Lampedusa szigeténél. Korábban négy észak-olaszországi tartomány arra figyelmeztetett, hogy nem fognak újabb illegális bevándorlókat befogadni.

Mindennapos történés, hogy az olasz parti őrség menekültek tucatjait menti ki a tengerből a dél-olaszországi Lampedusa szigeténél. A közelmúltban radikálisan megnőtt az Észak-Afrikából Európába menekülők száma: csak idén ötvenezer ember érkezett Olaszországba a Földközi-tengeren keresztül, többségük halászhajókon és rozoga lélekvesztőkön.

Sokan közülük a polgárháborúba süllyedt Líbiából indultak útnak. A helyi hatóságok a napokban 750 embert vettek őrizetbe, akik a gyanú szerint szintén Európába kívántak áthajózni. A szomáliai és eritreai menekültek elmondásuk szerint a szegénység és a fegyveres konfliktusok miatt hagyták el hazájukat. „17 éves vagyok, Eritreából származom. Azért jöttünk Líbiába, hogy innen Olaszországba menjünk tovább. Azért jöttünk el, mert az országunk egy nagyon rossz hely. Nincs áram, nincsenek emberi jogaink. Olaszországba pedig csak Líbián keresztül tudunk eljutni. Az ENSZ nem segít nekünk semmit otthon, ezért a Szaharán keresztül jöttünk Líbiába, és majd átkelünk a tengeren. Kockáztatjuk az életünket, tudjuk, hogy ötven százalék esélyünk van a túlélésre” – mondta egy menekült.

Szintén sokan kelnek útra a két másik polgárháborúba süllyedt országból, Irakból és Szíriából is. A két közel-keleti államban már milliók hagyták el otthonaikat a mindennapos vérontás elől menekülve az elmúlt években. Irak az Egyesült Államok által indított 2003-as háború után süllyedt anarchiába, Szíriában pedig négy éve dúl polgárháború, amelyben a Nyugat sokáig fegyverrel támogatta a lázadókat. Mindkét államban egyre nagyobb területeket foglal el az Iszlám Állam terrorszervezet.


A menekültek fő célpontja Olaszország mellett Görögország, ahová naponta hatszáz migráns érkezik. A görögök már nem tudnak megbirkózni ekkora áradattal, a menekültszállásokon embertelenek a körülmények.

Az Európai Bizottság tervei szerint a menekültek egy részét szétosztanák az uniós tagállamok között, hogy tehermentesítsék Olaszországot és Görögországot. Több tagállam, köztük Magyarország azonban ellenzi ezt a tervet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!