2020. április 4.,
szombat, Izidor napja

Az Open Arms hajója kikötött Lampedusa szigetén

2019. augusztus 21., szerda 12:02

Kikötött az Open Arms hajója Lampedusa szigetén, így valamennyi afrikai migráns partra szállhatott. A spanyol hajó tizenkilenc napig várakozott arra, hogy a migránsokat partra tehesse. Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedélyezte ugyan a kikötést, de egy szicíliai ügyész felülírta döntését. Közben megkezdődtek az egyeztetések egy új koalíció létrehozására. Matteo Salvini azonban előrehozott választást szeretne.

Így fogadták az Open Arms hajó fedélzetén tartózkodó afrikai migránsok annak hírét, hogy partra szállhatnak Lampedusa szigetén. A kikötésre az Olaszországba érkező migránshajókkal foglalkozó agrigentói ügyész, Luigi Patronaggio döntött, miután a hajó fedélzetén személyesen mérte fel a tizenkilenc napja a fedélzeten tartózkodó emberek helyzetét. Az ügyész ezzel felülírta Matteo Salvini belügyminiszter utasítását, aki megtiltotta a civil szervezetnek mondott, szerinte azonban embercsempészettel foglalkozó spanyol csoport, az Open Arms hajójának kikötését.

Az ünneplés akkor is folytatódott, amikor a hajó befutott Lampedusa szigetére, a kikötőben baloldali szimpatizánsok várták őket, akik a Bella Ciao című olasz kommunista partizándalt is elénekelték. A szárazföldre lépőket a helyszínen orvosi vizsgálatnak vetették alá, majd a legközelebbi befogadó központba szállították őket. A hajót két hétre lefoglalták, a kikötőben kell maradnia, amíg kivizsgálják a történteket.

Az Open Arms tizenkilenc napig várakozott a kikötésre. A Pedro Sanchez vezette spanyol kormány ugyan engedélyt adott a hajó spanyolországi kikötésére, de az Open Arms ezt elutasította, azt állítván, hogy humanitárius válsághelyzet alakult ki. Az afrikai migránsok nehezen viselték a várakozást, volt aki öngyilkossággal fenyegetett, egyesek pedig a vízbe ugortak, hogy kiússzanak Lampedusa szigetére. Ezt a csatát Matteo Salvini elveszítette ugyan, de azt nem tudni, hogy az eset miképpen hat pártja népszerűségére. A Liga pátot vezető belügyminiszter az illegális migráció elleni keményebb fellépéssel is indokolta az 5 Csillag párttal kötött kormánykoalíció felmondását.

A Liga által benyújtott bizalmatlansági indítvány alapján arra a következtetésre jutottam, hogy haladéktalanul véget kell vetnem a jelenlegi koalíciós kormány működésének. A parlamenti vita befejezése után első utam a köztársasági elnökhöz vezet majd, hogy hivatalosan is tájékoztassam lemondásomról

- fogalmazott Giuseppe Conte a római parlamentben.

Sergio Mattarella elnök elfogadta a lemondást, de Contét bízta meg egy ügyvezető kormány megalakításával, majd megkezdte a pártokkal az egyeztetéseket. Rómában mind többen vetik fel az 5 Csillag és a kommunisták utódpárjának Demokratikus Pártnak a közös kormányzását. Előrehozott választást egyelőre csak a Matteo Salvini vezette Liga szeretne.

HírTV