2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Az Open Arms hajója kikötött Lampedusa szigetén

Kikötött az Open Arms hajója Lampedusa szigetén, így valamennyi afrikai migráns partra szállhatott. A spanyol hajó tizenkilenc napig várakozott arra, hogy a migránsokat partra tehesse. Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedélyezte ugyan a kikötést, de egy szicíliai ügyész felülírta döntését. Közben megkezdődtek az egyeztetések egy új koalíció létrehozására. Matteo Salvini azonban előrehozott választást szeretne.

  • Az Open Arms hajója kikötött Lampedusa szigetén

Így fogadták az Open Arms hajó fedélzetén tartózkodó afrikai migránsok annak hírét, hogy partra szállhatnak Lampedusa szigetén. A kikötésre az Olaszországba érkező migránshajókkal foglalkozó agrigentói ügyész, Luigi Patronaggio döntött, miután a hajó fedélzetén személyesen mérte fel a tizenkilenc napja a fedélzeten tartózkodó emberek helyzetét. Az ügyész ezzel felülírta Matteo Salvini belügyminiszter utasítását, aki megtiltotta a civil szervezetnek mondott, szerinte azonban embercsempészettel foglalkozó spanyol csoport, az Open Arms hajójának kikötését.

Az ünneplés akkor is folytatódott, amikor a hajó befutott Lampedusa szigetére, a kikötőben baloldali szimpatizánsok várták őket, akik a Bella Ciao című olasz kommunista partizándalt is elénekelték. A szárazföldre lépőket a helyszínen orvosi vizsgálatnak vetették alá, majd a legközelebbi befogadó központba szállították őket. A hajót két hétre lefoglalták, a kikötőben kell maradnia, amíg kivizsgálják a történteket.

Az Open Arms tizenkilenc napig várakozott a kikötésre. A Pedro Sanchez vezette spanyol kormány ugyan engedélyt adott a hajó spanyolországi kikötésére, de az Open Arms ezt elutasította, azt állítván, hogy humanitárius válsághelyzet alakult ki. Az afrikai migránsok nehezen viselték a várakozást, volt aki öngyilkossággal fenyegetett, egyesek pedig a vízbe ugortak, hogy kiússzanak Lampedusa szigetére. Ezt a csatát Matteo Salvini elveszítette ugyan, de azt nem tudni, hogy az eset miképpen hat pártja népszerűségére. A Liga pátot vezető belügyminiszter az illegális migráció elleni keményebb fellépéssel is indokolta az 5 Csillag párttal kötött kormánykoalíció felmondását.

A Liga által benyújtott bizalmatlansági indítvány alapján arra a következtetésre jutottam, hogy haladéktalanul véget kell vetnem a jelenlegi koalíciós kormány működésének. A parlamenti vita befejezése után első utam a köztársasági elnökhöz vezet majd, hogy hivatalosan is tájékoztassam lemondásomról

- fogalmazott Giuseppe Conte a római parlamentben.

Sergio Mattarella elnök elfogadta a lemondást, de Contét bízta meg egy ügyvezető kormány megalakításával, majd megkezdte a pártokkal az egyeztetéseket. Rómában mind többen vetik fel az 5 Csillag és a kommunisták utódpárjának Demokratikus Pártnak a közös kormányzását. Előrehozott választást egyelőre csak a Matteo Salvini vezette Liga szeretne.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!