2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Az olaszoknál és a briteknél is nagy számban nőtt a halálos áldozatok száma

Meghaladta a tízezret szombat estére a Covid-19 halálos áldozatainak száma Olaszországban, így a járvány európai gócának számító ország gyászolja világszerte a betegség legtöbb áldozatát.

  • Az olaszoknál és a briteknél is nagy számban nőtt a halálos áldozatok száma

A polgári védelem legfrissebb, szombat esti összesítése szerint a halálesetek száma 889-cel, összesen 10 023-ra emelkedett, míg az igazolt új fertőzések száma 86 498-ról 92 472-re nőtt.

A héten pénteken 919-en, csütörtökön 712-en, szerdán 683-an, kedden 743-an, hétfőn pedig 602-en haltak meg a SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzésben Olaszországban.

Szombatig az összes fertőzött közül 12 384 gyógyult meg, míg előző nap 10 950 volt a gyógyultak száma. Intenzív osztályon 3856-an vannak az előző napi 3732 után.

Négy és fél milliárd euró azonnali költségvetési támogatással segítik az új koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatt anyagilag nehéz helyzetbe jutott olaszokat az élelmiszer-, gyógyszer- és létfontosságú cikkek vásárlásban Giuseppe Conte kormányfő szombat esti bejelentése szerint, amellyel a munka és bevétel nélkül maradtak támogatására kérte a nagyvállalatokat, termelőket is.

Az összeget az úgynevezett nemzeti szolidaritási alapból a polgármestereknek utalják át. Ezen kívül a polgári védelem forrásaiból további 400 millió eurót osztanak szét a majdnem nyolcezer olasz város között olyanok számára, akiket "ezzel a bevásárlásban segíthetnek".

Giuseppe Conte miniszterelnök kijelentette, a hetek óta tartó vészhelyzetben vannak olaszok, akik kezdenek anyagi nehézségbe kerülni. "Éreztetni akarjuk az állam konkrét segítségét" - mondta Conte hangsúlyozva, hogy egész Olaszország "ugyanabban a csónakban evez", és szolidaritási láncra van szükség.

Az olasz kormányfő hozzátette, az utolsó erejéig azért fog küzdeni, hogy az Európai Unió is méltó választ adjon a járvány teremtette kihívásra.

A szombaton ismertetett adatok szerint egy nap alatt 260-nal emelkedett és átlépte az ezret az új típusú koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának orvosigazgatója szombati sajtótájékoztatóján közölte: nagyon jó eredmény lenne, ha 20 ezer alatt lehetne tartani a halálozások számát a járvány végéig.

 

Az NHS nyilvántartása alapján eddig 1019-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevu vírus okozta Covid-19 névre keresztelt betegségben.

A szombaton bejelentett 260 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta.

A brit egészségügyi minisztérium szombat délutáni adatai alapján az előző napi 14 579-ről 17 089-re emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új típusú koronavírust.

Előző nap Boris Johnson miniszterelnök és a Matt Hancock egészségügyi miniszter is bejelentette, hogy a betegség enyhe tüneteit észlelték magukon, és az ezután elvégzett koronavírustesztjük egyaránt pozitív lett.

Johnson és Hancock az érvényes útmutatásnak megfelelően egy hétig tartó elkülönítésbe vonult és otthonról dolgozik.

Ugyancsak pozitív lett Chris Whitty angliai tisztifőovos koronavírustesztje. Whitty a brit kormány egészségügyi főtanácsadója is, és az elmúlt hetek mindennapossá vált sajtótájékoztatóin rendszeresen Johnson mellett állva vett részt.

A brit kormány Skócia-ügyi minisztere, Alister Jack szombaton bejelentette, hogy szintén elkülönítésbe vonult, mivel a Covid-19 betegség enyhe tüneteit észlelte magán, bár koronavírustesztnek még nem vetették alá.

Stephen Powis, az NHS angliai orvosigazgatója a Downing Streeten tartott szombat délutáni sajtóértekezletén kijelentette: minden egyes haláleset tragédia, de ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne.

Powis professzor szerint ugyanakkor nem a szerencsén fog múlni, hogy ez sikerül-e, sem azon, hogy a vírus valamilyen okból esetleg másképp viselkedik Nagy-Britanniában, mint máshol, hanem csak azon, hogy a lakosság maradéktalanul betartja-e a kormány által elrendelt korlátozó intézkedéseket.

Nagy-Britanniában hétfő óta a legszükségesebb esetekben lehet csak kimenni az utcára. Ezek közé tartozik a bevásárlás és a gyógyszerek beszerzése, és engedélyezett napi egy szabadtéri testmozgás is séta, kocogás vagy biciklizés formájában.

A gyülekezéseket a kormány megtiltotta, közterületen nem tartózkodhat együtt kettőnél több olyan ember, aki nem egy háztartásban él.

A tömegközlekedés szűkített menetrendekkel működik, de a hatóságok arra szólították fel a lakosságot, hogy csak elengedhetetlenül szükséges esetekben utazzon, és lehetőség szerint mindenki otthonról dolgozzon.

A korlátozó intézkedéseket a brit kormány két hét múlva felülvizsgálja.

Franciaországban 24 óra alatt 319-cel 2314-re emelkedett a koronavírus-fertőzés miatt kórházban elhunyt áldozatok száma - közölte szombaton honlapján a francia kormány. Édouard Philippe miniszterelnök eközben sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy a lakossági karantén következő két hete nehezebb lesz, mint az előző két hét volt, s "a küzdelem csak most kezdődik".

A 37 575 regisztrált beteg közül 17 620-an vannak kórházban, közülük 4273-an intenzív osztályokon, ez 486-tal több, mint péntek este.

"Őszintén és egyértelműen szeretném megmondani: a küzdelem csak most kezdődik, április első két hete nehezebb lesz, mint az elmúlt két hét volt" - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök pénteken legalább április 15-ig meghosszabbította a március 17-én életbe léptetett kijárási korlátozásokat, amelyek kedden érnének véget, s jelezte, hogy amennyiben szükséges, további hosszabbítás is várható.

A miniszterelnök jelezte: több mint egymilliárd egészségügyi maszkot rendelt meg Franciaország Kínából és más országokból a következő hetekre, miután heti 40 millióra van szüksége a francia egészségügynek, s a francia ipar jelenleg csak heti 8 millió maszk gyártására képes.

Édouard Philippe megköszönte "a csodálatos, bátor és elkötelezett egészségügyi dolgozók kollektív erőfeszítését, de azok fantasztikus erejét is, akik a második vonalban szavatolják a nemzet életének folytatását". Példaként említette a rendőri erőket, a tűzoltókat és a szupermarketek alkalmazottait.

A kormányfő elmondta: a lakosság kijárási korlátozásaival a kormánystratégia két fő célja az intenzív osztályok kapacitásának további növelése és a járvány terjedése, illetve a súlyos esetek görbéjének lelapítása.

"Senkinek nem hagyom, hogy azt állítsa, késve rendeltük el a lakossági karantént" - hangsúlyozta a miniszterelnök, arra emlékeztetve, hogy több mint száz éve nem volt a jelenlegihez hasonló világjárvány. Emlékeztetett arra, hogy amikor március 17-én a kormányzat elrendelte a kijárási korlátozásokat, kevesebb mint 8 ezer regisztrált fertőzött volt Franciaországban, és kevesebb mint kétszáz beteg a kórházakban.

A politikai ellenzék és az orvostársadalom részéről érkező bírálatokra válaszul Édouard Philippe kijelentette: "ha eljön a pillanat, együtt fogjuk a krízis tanulságait levonni. Nem hárítom el a felelősséget. Egyesek azt hiszik, hogy tudják mit kellett volna tenni, és nem haboznak utólagos kritikát megfogalmazni. Meghagyom nekik ezt a luxust" - mondta a miniszterelnök.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!