2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az olaszok szerint a maffiát pénzeli az EU

Hír TV

2018. június 15., péntek 07:36, frissítve: péntek 08:51

Az állami szintű magyarországi korrupció volt az egyik téma az Európai Parlament vitanapján, amit a költségvetési visszaélésekről tartottak - egy olasz képviselő szerint az EU szándékosan nem tesz semmit az intézményesült korrupció ellen.

A magyar uniós biztos ismertette az Európai Bizottság korrupcióellenes intézkedéseit az Európai Parlamentben.

A korrupció minden tagállamban jelen van. Az elmúlt években az Európai Bizottság egyre fokozottabban rangsorolta a korrupcióellenes harcot, és előbb sorolta az unió gazdasági szemeszterében. A korrupció ugyanis több tagállamban súlyos gond, a befektetéseket akadályozza, a gazdasági teljesítményt, a növekedést, a bizalmat károsítja - fogalmazott Navracsics Tibor.

A biztos konkrét országokat nem említett. Megtették helyette a képviselők. Az egyik olasz politikus egyenesen azt állította, hogy Brüsszel - tudtán kívül - a maffiát is pénzeli.

A biztos úr tudja, hogy a képviselők sokszor sérelmezték már, hogy az én hazámban, Olaszországban működik a maffia, és az európai forrásokat egyenesen ezeknek a bűnszervezeteknek folyósítják sok értelemben. Ezt kellene orvosolni és utólagos vizsgálatra van szükség, hogy ez egyáltalán hogyan történhetett meg - mondta Mario Borghezio.

A magyar ellenzék ezúttal sem feledkezett meg az Orbán-kormányról.

Magyarországon az EU által biztosított forrásokat korrupt módon kormányközeli oligarchák szerzik meg, hogy aztán ezekből a forrásokból független sajtótermékeket vásároljanak fel, amely sajtótermékeket az EU-ellenes kormánypropaganda szolgálatába állítsák - mondta el a Párbeszéd európai parlamenti képviselője, Jávor Benedek.

A szocialista Szanyi Tibor nagyobb szigort vár az Európai Bizottságtól.

Az egyre szemérmetlenebb kormányzati korrupcióval a magyar és az európai adófizetők védelmében kötelessége fellépni a Bizottságnak, de még inkább az Európai Tanácsnak, amelynek végre teljes politikai súlyával fel kell lépnie a korrupt kormányok és politikusok ellen - jelentette ki a képviselő.

A vitában fideszes képviselő nem kért szót. A párt álláspontját Deutsch Tamás írásban ismertette. A politikus felemlegette, hogy az Európai Bizottság évekkel ezelőtt a Gyurcsány család érdekeltségébe tartozó Altus Zrt.-nek is megbízást adott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!