2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Külföld

Az olasz miniszterelnök egységet kért az EU-források felhasználására

Tiltakozásuk jeleként kivonultak Olaszországban a jobboldali ellenzéki pártok a parlamenti ülésteremből szerdán, miközben Giuseppe Conte kormányfő nemzeti egységet szorgalmazott a gazdaság helyreállítását célzó európai források felhasználásáról mondott beszédében.

  • Az olasz miniszterelnök egységet kért az EU-források felhasználására

Egyre mélyebbnek mutatkozik az ellentét a római kormány és az ellenzék, valamint a kormánykoalíciót alkotó erők között is, ami a koronavírus-járvány teremtette vészhelyzet utáni gazdasági intézkedéseket illeti. Ezt bizonyította, hogy a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt részt sem vett Giuseppe Conte miniszterelnök tájékoztató felszólalásán. A Liga párt képviselői végighallgatták a kormányfőt, de rögtön utána kivonultak az ülésteremből.

Giuseppe Conte az Európai Tanács június 19-i videokonferenciája előtt vázolta kormánya elképzeléseit. Az uniós tagországok vezetői a Covid 19-válság kezelésére szolgáló helyreállítási alap, valamint az új uniós hosszú távú költségvetés kérdéseit vitatják meg.

Az olasz miniszterelnök bejelentette, hogy Róma szeptemberre dolgozza ki a gazdasági helyreállítási alap forrásainak felhasználásához szükséges projekteket. Olaszország valamivel kevesebb mint 200 milliárd euróra pályázik, a feltételek megvitatása most zajlik. Conte azt ígérte, hogy a kész terveket a római parlamentben szavazására bocsátja.

"Az eredményes forrásfelhasználással az Európai Unió és Olaszország hírneve forog kockán" - hangoztatta Giuseppe Conte, aki nemzeti összefogásra szólította fel az ellenzéket.

A jobboldali pártok azonban egyre újabb tervek és bejelentések helyett azonnali cselekvést sürgetnek a miniszterelnöktől. Matteo Salvini, a Liga vezetője úgy reagált: Conte az Európai Bizottság kegyét keresi, nem pedig a járványhelyzetben bajba jutott olaszokat hallgatja meg. Claudio Rampelli, az FdI képviselője úgy vélte, Conte nem egyeztet valójában a római parlamenti pártokkal, és ezek felhatalmazása nélkül tárgyal az EU-val.

A jobboldali pártok távol maradtak attól a találkozósorozattól is, amelyet Giuseppe Conte egészen vasárnapig az olasz gazdasági és társadalmi élet képviselőivel folytat a római Pamphilj-palotában. Conte korábban kijelentette, hogy az ellenzék "igazolatlan hiányzás" helyet jobban tenné, ha meggyőzné az Olaszországnak juttatandó európai forrásokat feltételekhez kötő országokat. Ezek közül a visegrádi országokat említette, de Németország, Ausztria, Hollandia, Dánia és Svédország is fenntartásait fejezte ki.

Giuseppe Conte nem érintette az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásainak felhasználását. Ebből Róma 36 milliárd euróval részesülhet, és az első részletet már júliustól lehívhatja. Az ESM felhasználását a kormánypártok közé tartozó Öt Csillag Mozgalom határozottan ellenzi, a baloldali kormányerő, a Demokrata Párt (PD) támogatja. A kérdés parlamenti szavazásra bocsátása törést okozhat a kormányban. Ezért nem kizárt, hogy Giuseppe Conte az ESM források felhasználását szeptemberig halasztja.

Szeptemberben viszont tartományi választások is esedékesek, valamint népszavazás a parlament létszámának csökkentéséről.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy tavaly is nyáron tetőzött a kormánypártok - akkor az M5S és a Liga - közti válság. Egy évvel ezelőtt Giuseppe Conte lemondott, és az M5S a PD-vel alakított új kormányt. Az M5S újabb szövetségest nehezen tud találni, nem kizárt viszont, hogy Giuseppe Conte talál magának új pártot vagy koalíciót a parlamenti választások nélküli folytatáshoz.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar – 100 éves korában meghalt Henry Kissinger + videó

Radar – 100 éves korában meghalt Henry Kissinger + videó

Henry Kissinger neve a világpolitika iránt érdeklődők számára biztos ismerős. A nemzetközi közéletre nagy befolyást gyakorolt. 2022-ben, még 99 évesen is ezrek várták felszólalását egy konferencián. A politikai zseni 100 éves korában halt meg.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!