2019. január 23.,
szerda, Zelma, Rajmund napja

Az izraeli kormány arab-ellenes törvénye ellen tüntettek

Hír TV

2018. augusztus 12., vasárnap 20:28, frissítve: vasárnap 21:53

Több ezer izraeli arab tüntetett Tel-Avivban a nemzetállamtörvény ellen, amely a többi közt megfosztotta az arab nyelvet a hivatalos státusztól. Sokan attól tartanak, hogy ez még csak a kezdet volt, és az izraeli kormány további arab-ellenes törvényekre készül.

Békésen megfért egymás mellett a palesztin és az izraeli lobogó a tel-avivi tüntetésen. A zászlóvivő ezzel is azt üzente: Izrael egyszerre a zsidóké és az araboké, egyik nép sem sajátíthatja ki magának, ahogy azt a kormány tette a nemzetállamról szóló törvénnyel.

„Leginkább azért jöttem, hogy tüntessek a nemzetállam-törvény ellen, hogy elmondjam, hogy ez egy rasszista, apartheid törvény, ami szerint ebben az államban kétfajta állampolgár van: az elsőrendű állampolgár, akinek vannak jogai és védi az alkotmány, és a másodrendű állampolgár, akinek nincsenek jogai” – mondta egy tüntető.

Az izraeli parlament július 19-én szavazta meg azt a jogszabályt, amely kimondta, hogy Izrael zsidó nemzetállam, és ennek értelmében megfosztotta az arab nyelvet a hivatalos státuszától.

„Tüntetünk, mert a nemzetállam-törvény is megmutatja, milyen utat választott a kormány. Ez komoly csapás az itt élő araboknak, sokféleképpen hatással lesz rájuk. És lehet, hogy ez csak bevezetés, ami megkönnyíti, hogy más hasonló törvényeket is hozhassanak, amik egyre durvábban sújtják az Izraelben élő arabokat és más kisebbségeket” – mondta egy másik tüntető.

A 8 és fél milliós izraeli lakosság mintegy ötöde arab származású.