2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Az Iszlám Állam lehet a nyertese a törökök szíriai támadásának

Az Iszlám Állam lesz a nyertese a Szíria elleni török támadásnak. Ezt állítják a törökökkel hadban álló kurd Népvédelmi Egységek parancsnokai. Erre figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki szerint minden olyan haderőnek, amely a damaszkuszi kormány beleegyezése nélkül, törvénytelenül tartózkodik az ország területén, annak távoznia kell Szíriából. Közben Franciaország és Németország beszüntette a fegyverek eladását Törökországnak.

  • Az Iszlám Állam lehet a nyertese a törökök szíriai támadásának

Civileket gyilkolnak a Törökország támogatta arab milíciák Szíria északi részén – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja. A kilenc áldozat egyike a Szíria Jövője nevű párt főtitkára, egy 35 éves nő volt. Hevrin Halaf arabok, kurdok és törökök, valamint muszlimok és keresztények együttélését hirdette hazájában. Maszkos fegyveresek az autójából rángatták ki és lőtték agyon a Kamislibe vezető úton.

A török invázió már túlmutat azon a veszélyen, hogy újjáéled az Iszlám Állam, a támadás ugyanis aktiválta a terrorszervezet sejtjeit. Mi a nemzetközi koalícióval együttműködve továbbra is harcolunk az Iszlám Állam valamint a törökök ellen így kétfrontos háborút vívunk

- közölte a kurd Népvédelmi Egységeket is magában foglaló szíriai koalíció parancsnoka.

Erre a veszélyre figyelmeztetett az orosz elnök is, aki szerint Szíriából távoznia kell minden külföldi hatalomnak, beleértve saját hazáját is, amely Aszad oldalán harcol.

Minden állam, amelynek hadereje törvénytelenül tartózkodik a Szíriai Köztársaságban, el kell hagynia annak területét. Ez minden államra vonatkozik, a jövőbeni szír kormánynak – természetesen - orosz katonai jelenlétre sem lesz szüksége majd

- mondta Vlagyimir Putyin, orosz elnök.

Donald Trump hazai bírálói is úgy vélik, hogy a kampány miatt bejelentett amerikai csapatkivonás elsietett volt, a szíriai hadműveletre a törököknek adott zöld jelzéssel pedig az elnök az Iszlám Államot fogja helyzetbe hozni. James Mattis volt védelmi miniszter úgy fogalmazott: az Iszlám Állam még nem szenvedett vereséget és ha nem tartják fenn a rájuk nehezedő nyomást, akkor talpra állnak.

Maga az elnök védi döntését. A török hadsereg azért indította az offenzívát, hogy szíriai területen biztonsági övezetet hozzon létre a határ mentén, ami Trump szerint jogos igénye Törökországnak.

Harminc kilométer szélességű övezetet akar kiépíteni Törökország és a kurdok hajlanak arra, hogy elhagyják ezt a területet, ami jó dolog. Szerintem Törökországnak is legyenek határai, de nem hiszem, hogy a törökök és kurdok közti határt az elkövetkező 50 évben a mi katonáinknak kellene ellenőrizniük, hiszen a mi saját határainkat sem tudjuk ellenőrizni otthon

- közölte Trump egy washingtoni konferencián.

Közben a Fehér Ház előtt Amerikában élő kurdok tüntettek, Törökország elleni szankciókat követelve. Azt amerikainál sokkal népesebb az Európai Unióban élő, több milliós kurd diaszpóra.

Szervezeteik attól tartanak, hogy a török csapatok és szövetségeseik etnikai tisztogatásra készüknek: a kurdok elűzésével csinálnak helyet azoknak a szír menekülteknek, akik jelenleg Törökországi táborokban tartózkodnak. Athénban, Berlinben és Párizsban is tüntetést rendeztek az offenzíva leállítását követelve. A francia és német kormány máris lépett és felfüggesztette a Törökországba irányuló fegyverexportot.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!