2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Az Iszlám Állam feltámadásától tartanak

Nem állítja le a szíriai hadműveletet a török elnök. Recep Tayyip Erdoğan kiemelte: országa nem tart semmilyen szankciótól. Hozzátette: abban az esetben vonja vissza a török csapatokat, amennyiben a szíriai kurd fegyveresek elhagyják a határ menti sávot. Eközben a NATO főtitkára aggodalmának adott hangot, mivel a harcok miatt ismét újjáéledhet az Iszlám Állam terrorszervezet Szíriában és Irakban is.

  • Az Iszlám Állam feltámadásától tartanak

Összecsapásoktól hangos az észak szíriai Manbizs városa. A polgárháború sújtotta országban már szinte mindenki harcban áll egymással. A török csapatok a kurd erőket, míg a kurdok a szír és orosz hadsereg támogatásával az ankarai katonákat támadja.

Az összecsapásokban már több tucat civil halt meg. A konfliktus miatt az ENSZ szerint már több mint 200 ezren kényszerültek otthonaik elhagyására, és több százezer ember van veszélyeztetett helyzetben.

Az pedig csak olaj a tűzre, hogy a kialakult káosznak köszönhetően egyre több Iszlám Állam tag szökik meg az észak szíriai börtönökből.

Párizs szerint Törökországot és az Egyesült Államokat nagyon súlyos felelősség terheli az észak szíriai harcok miatt.

"Amerika úgy döntött, hogy kivonja csapatait Szíriából, Törökország pedig megindította a hadműveletet. Ezeknek a döntéseknek pusztító hatásuk lesz a szíriai demokratikus erőkre, a civil lakosságra és az egész térségre nézve is. A legnagyobb probléma pedig, hogy a kialakult helyzetben elkerülhetetlen, hogy feltámadjon az Iszlám Állam Szíriában. A káosz felé tartunk, amelynek már látszanak az iszlamisták számára kedvező jelei."

- hangsúlyozta a francia miniszterelnök, Édouard Philippe.

A NATO-főtitkára is aggodalmának adott hangot.

"Sok NATO tag kritikus és elítéli a Szíriában zajló török hadműveletet. Attól is tartok, hogy milyen következményekkel jár közös ellenségünk, az Iszlám Állam elleni harcra nézve a török invázió."

- hangsúlyozta Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár.

A török elnök azonban világossá tette, hogy a hadművelet addig folytatódik, amíg létre nem hozzák a biztonsági övezetet Szíriában.

A Béke Forrása fedőnevű offenzíva addig tart, amíg a török csapatok 30-35 kilométeres mélységben ellenőrzésük alá nem vonják nyugaton a szíriai Manbídzs, keleten pedig az iraki határ közötti sávot. Nem fordulunk vissza erről az útról, amíg ezt el nem érjük. Azonban ha az ellenséges milíciák hátra hagyják fegyvereiket és megsemmisítik a korábban állított csapdákat és elhagyják a biztonsági öveztet, akkor az invázió magától véget ér - szögezte le Recep Tayyip Erdogan.

Az offenzíva kezdete óta az USA gazdasági szankciókat léptetett életbe Törökországgal szemben. Washington emellett felszólította Ankarát, hogy állítsa le a hadműveletet. Az amerikai alelnök és a külügyminiszter valamint Donald Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója csütörtökön pedig ellátogat Törökországba is.

Erdogan azonban jelezte: hiába jönnek, ő csak Trumppal hajlandó tárgyalni a katonai akcióról.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!