2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Az iráni külügyminiszter szerint előbb lesz vége Trumpnak, mint Iránnak

Irán tanúja lesz Donald Trump végének, de Trump sosem fogja látni Irán végét - jelentette ki Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter pakisztáni látogatásán pénteken, válaszul az amerikai elnök egy korábbi, Iránt fenyegető mikroblog-bejegyzésére.

  • Az iráni külügyminiszter szerint előbb lesz vége Trumpnak, mint Iránnak

Zaríf - akinek a szavait több iráni hírügynökség is idézte - a többi közt bírálta Washingtont azért is, mert a Trump-kormányzat áprilisban terrorszervezetnek minősítette az iráni Forradalmi Gárdát. Ez volt az első eset, hogy egy állam fegyveres erőit vagy annak egy részét terrorszervezetté nyilvánítják Washingtonban, a lépésre válaszul pedig Irán Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácsa ugyancsak terrorszervezetnek nyilvánította az Egyesült Államok hadseregét.

Zaríf hozzátette, hogy bár Trump többször terroristának nevezte az iráni népet, ez a jelző leginkább magára Trumpra illik.

A külügyminiszter figyelmeztetett arra is, hogy ha a világ vezető hatalmai nem tesznek meg mindent az "amerikai agresszió ellen", a Közel-Kelet könnyen anarchiába süllyedhet. Hozzátette, a térség országainak a saját érdekükben is fel kell lépniük az Irán ellen újra bevezetett amerikai szankciók ellen.

Elemzők szerint Zaríf mostani látogatásának elsődleges célja Pakisztán megnyerése a Perzsa(Arab)-öbölben kialakult feszültség csökkentése érdekében.

Imran Hán pakisztáni miniszterelnök irodája rövid közleményben arról számolt be, hogy a látogatás során csak a két ország közti ügyeket beszélték meg. Zaríf a nap folyamán tárgyalóasztalhoz ült pakisztáni hivatali partnerével, Sah Mahmúd Kuresivel is.

Iránnak mintegy 900 kilométeres közös határszakasza van Pakisztánnal, Teherán pedig többször azzal vádolta meg Iszlámábádot, hogy a határ iráni oldalán élő, a síita vezetéssel ellenséges szunnita - többségében beludzs etnikumú - fegyveres csoportoknak nyújt menedéket a saját területén.

Szerdán Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője - akinek elemzők szerint már több konfliktusa volt a hazájában mérsékeltnek számító Zaríffal és Haszan Róháni iráni elnökkel - ugyancsak azt mondta: az iráni fiatalok még látni fogják Izrael és az amerikai civilizáció pusztulását.

Donald Trump május 19-én fenyegette meg az iszlám köztársaságot a Twitteren, kijelentve hogy ha Irán harcolni akar, akkor Iránnak hivatalosan vége lesz. Bejegyzését nem sokkal az után tette fel a világhálóra, hogy rakéta csapódott be a külföldi nagykövetségeknek és az iraki kormányhivatalok egy részének helyet adó bagdadi Zöld Zónában, s egy iraki katonai szóvivő szerint a rakétát nagy valószínűséggel az iraki főváros keleti részén lőtték ki, ahol jobbára az Irán által támogatott síita milíciák otthona van.

"Soha többé ne fenyegesse az Egyesült Államokat!" - fogalmazott Trump Iránnak üzenve a rakétatámadás után.

Április végén Zaríf New Yorkban, Irán ENSZ-képviseletén adott interjújában úgy vélte, az amerikai elnök nem akar háborút Iránnal, de tanácsadói és szövetségesei belehajszolhatják egy konfliktusba.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!