2024. 05. 30. Csütörtök Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:45

Külföld

Az iowai jelölőgyűlésekkel hétfőn hivatalosan megkezdődött az elnökválasztási folyamat

Az Egyesült Államokban hivatalosan is megkezdődött az elnökválasztási folyamat azzal, hogy Iowában hétfőn jelölőgyűléseket (caucus) tartanak.

  • Az iowai jelölőgyűlésekkel hétfőn hivatalosan megkezdődött az elnökválasztási folyamat

A republikánusok és demokrata párti szavazók egyaránt hétfőn tartják a jelölőgyűléseket a középnyugati szövetségi államban. A republikánusok titkos szavazással döntenek arról, hogy ki legyen pártjuk küldöttje a nyári elnökjelölt-állító konvención, míg a demokraták nyílt színi vitákban hoznak döntést.

Az alig hárommillió lelket számláló Iowában 1678 helyen nyíltak meg hétfőn azok a helyiségek, ahol a republikánusok szavaznak, a demokraták pedig összegyűlnek, hogy megvitassák, kit tartanak alkalmas küldöttnek az elnökjelölt-állító konvencióra. Iskolákban, magánotthonokban, közösségi házakban, templomok közösségi épületeiben vitáznak, helyi idő szerint este hét órától. A voksolóknak nem szabad késniük és nem szabad korábban távozniuk sem, mert akkor nem szavazhatnak.

A hétfőn megjelent felmérések szerint Iowában Bernie Sanders vermonti szenátor számít a legnépszerűbbnek, aki elsősorban az ifjabb korosztályok támogatását élvezi. Sanders hétfőn a Twitteren részvételre buzdította a helyieket. Mint írta: "mutassuk meg a világnak, hogy olyan országban hiszünk, amely mindenki számára biztosítja az igazságosságot és a méltóságot".

Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke - aki bár csökkenő támogatottsággal, de még mindig a második Sanders mögött - az NBC televíziónak úgy nyilatkozott: "nagyon szoros lesz a verseny" a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok között. Biden azt fejtegette, hogy tapasztalatai miatt ő a legalkalmasabb jelölt. "Egyedüli vagyok, aki egyaránt széles támogatást élvez a barnák (spanyolajkú, indiai, közel-keleti gyökerű amerikaiak) és a feketék (afroamerikaiak), a fiatalok és az idősek, a nők és a férfiak, a kétkezi munkások körében" - fogalmazott. Feltette a kérdést, hogy rajta kívül "ugyan ki lenne alkalmas arra, hogy a beiktatás utáni első napon felemelje a telefont, és a világ bármely vezetőjét felhívhassa?".

Elizabeth Warren massachusettsi szenátor hétfőn újabb kampányvideót tett közzé Iowában. "Egy év alatt önöknek köszönhetően jobb jelölt lettem, és jobb elnöke leszek az Egyesült Államoknak" - mondta.

A demokrata párti politikusok egyébként mind azt hangoztatták, hogy "muszáj legyőzni Trumpot" november 3-án.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Négyen megsebesültek egy utcai lövöldözésben Londonban

Négyen megsebesültek egy utcai lövöldözésben Londonban

Négyen megsebesültek egy utcai lövöldözésben London egyik keleti városrészében. A Scotland Yard csütörtöki tájékoztatása szerint egy kilencéves kislányt életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba a helyszínről.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!