2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Az indítógomb mindig ott van Kim Dzsongun asztalán

Hír TV

2018. január 1., hétfő 12:12, frissítve: hétfő 12:39

Háborúval fenyegette meg újévi üzenetében az észak-koreai vezető az Egyesült Államokat. Kim Dzsongun szerint országa atomfegyverei akadályozzák meg, hogy Washington háborút indítson ellenük. A kommunista vezető közölte: nukleáris fegyvereik már elérik az amerikai területeket, és idén a robbanófejek tömeggyártását szeretnék megvalósítani.

Amerika soha többé nem lesz képes háborút indítani Észak-Korea ellen, amely mostanra nukleáris fegyvereivel képes csapást mérni az Egyesült Államok bármely részére, jelentette ki újévi üzenetében a kommunista ország vezetője. „Az Egyesült Államok egésze nukleáris fegyvereink hatósugarán belülre került, és az indítógomb mindig ott van az asztalomon. Ez a valóság, nem egy fenyegetés” – emelte ki Kim Dzsongun.

Észak-Korea szeptemberben hajtotta végre hatodik nukleáris robbantását – állítása szerint egy hidrogénbombával. Novemberben pedig sikeresen tesztelte minden eddiginél nagyobb hatótávolságú interkontinentális ballisztikus rakétáját, fittyet hányva a nemzetközi figyelmeztetésekre és az ENSZ szankcióira. Emiatt felerősödtek azokat a félelmek, hogy a Koreai-félszigeten egy új háború törhet ki.

„Idén a nukleáris robbanófejek és műveleti célú ballisztikus rakéták tömeggyártására kell összpontosítanunk” – húzta alá, majd hozzátette, ezeket a fegyvereket csak akkor fogják bevetni, ha veszélybe kerülne az országa biztonsága.

Észak-Korea nukleáris képességeiről kérdezték az újságírók Floridában a zártkörű szilveszteri bálra érkező amerikai elnököt, aki csak annyit mondott: „majd meglátjuk”.

A diktátor szerint feltétlenül csökkenteni kell a katonai feszültséget a Koreai-félszigeten, és javítani kell a kapcsolatokat Dél-Koreával, azt is állította, hogy nyitott a párbeszédre. Kim Dzsongun közölte, készen állnak arra, hogy országa részt vegyen a dél-koreai Phjongcshangban februárban kezdődő téli olimpián. A bejelentést üdvözölte a szöuli elnöki hivatal szóvivője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!