2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Az indiai vadászpilóta szabadon engedését követelik

A pakisztáni fogságba esett indiai vadászpilóta szabadon engedését követeli az új-delhi kormány. Szerdán Pakisztán két indiai harci repülőgépet lőtt le Kasmír tartomány fölött. A területért folytatott 1971-es háború óta nem volt ilyen mértékű fegyveres konfliktus a két atomhatalom között.

  • Az indiai vadászpilóta szabadon engedését követelik

Mindennapos gyakorlat India és Pakisztán határán az ünnepélyes őrségváltás. A két ország közti nagyon érzékeny kapcsolat azonban a napokban már nemcsak ilyen ceremoniális, Újdelhi és Iszlámábád egy hét alatt eljutott a katonai konfliktus küszöbére. Február közepe óta sorozatosak a merényletek és válaszcsapások, szerdán pedig Pakisztán lelőtt két indiai harci repülőgépet a vitatott Kasmír tartomány fölött, az egyik pilótát foglyul is ejtették.

Mindkét ország a másikat okolja a kialakult konfliktusért.

„Ez Pakisztán hibája, nem kellett volna ilyesmire még csak gondolniuk se, mert az ő védelmi erejük semmi Indiáéhoz képest. A népet figyelembe véve kellett volna döntést hozniuk, úgy, hogy ne csináljanak semmi olyasmit, ami a két országot háborúba sodorhatja” – mondta egy újdelhi lakos, Vinod Kumar Singh.

„A legfontosabb, hogy ne legyen háború” – véli Sujawal Khan pakisztáni lakos, és ezt mondja mindkét ország népe.

A helyzet az indiai választások miatt vált rosszabbá, India azért támadta meg Pakisztánt, mert választásokat tartanak. „Ránk rontottak, mi pedig megvédtük magunkat. De háborúnak akkor sem szabad kitörnie” – jelentették ki Pakisztánban.

A konfliktus globális aggodalmat is keltett, hiszen mindkét ország rendelkezik atomfegyverrel. Az Egyesült Államok, Kína és több más ország is visszafogottságra intette Indiát és Pakisztánt is, és igyekeznek közvetíteni a vitás kérdésekben.

„Nagyon remélem, hogy rövid időn belül megoldódik a helyzet. Már nagyon régóta, évtizedek óta húzódik, és sajnos vannak elégedetlenségre okot adó események is. Igyekszünk mindkét felet kisegíteni, hogy rendezettség és béke alakuljon ki, és biztos vagyok benne, hogy sikerrel is járunk” – jelentette ki Donald Trump Vietnamban.

A feszültség azonban kihat a környező országokra is. Thaiföldön több ezer turista rekedt a bangkoki reptéren, miután a thai légitársaság biztonsági okokból törölte Pakisztánba és Európa felé induló járatait. Nem indultak el Pakisztánba az Egyesült Arab Emirátusok és Katar gépei sem, a szingapúri és a brit járatok útvonalait pedig módosítani kellett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!