2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Az év közepére elfogyhat az ivóvíz Dél-Afrikában

Hír TV

2018. február 24., szombat 15:21, frissítve: szombat 16:11

Fokvárosban már most napi 50 literre korlátozták a személyenkénti vízfogyasztást, ennyit a magyar statisztikák szerint egy mosás alkalmával használunk el. A Dél-afrikai Köztársaságban folyamatosan csökkentik a felhasználható ivóvíz mennyiségét, hogy a tartalékok kitartsanak a téli időszak beköszöntéig, amikor a csapadék segíthet a helyzeten.

Szigorú fogyasztáscsökkentéssel és közösségi áldozatvállalással sikerül talán eltolni a veszélyes mértékű vízhiány bekövetkeztét Fokvárosban. A Dél-afrikai Köztársaság 4 milliós nagyvárosában a becslések szerint június első napjaira elfogy az ivóvíz. A város teljes fogyasztását az elmúlt 3 évben kevesebb, mint felére csökkentették, a cél a napi 450 millió literre való korlátozás. A legnehezebb helyzetben azok a vállalkozások vannak, ahol a víz egyben munkaeszköz is.

– Sok erőfeszítésünkbe telik, hogy a lehető legkevesebb vízzel működtessük a kávézót. A felmosóvödrökben most például csak kevés víz van, nem töltjük őket gyakran újra. Átgondoltan és körültekintően használunk vizet – nyilatkozta egy fogkávorsi kávézótulajdonos.

A hatóságok a helyieket is inkább találékonyságra ösztönzik, ezért tudott megnyitni az az autómosó, ami víz helyett egy különleges, környezetbarát vegyszerrel távolítja el a járművek szennyeződését.

A hatóságok személyenként napi 50 literes korlátozást vezettek be. Összehasonlításképpen: egy négytagú magyar család átlagos napi vízfogyasztása 600 liter, egy fürdőkád is körülbelül 100 liter vízzel telik meg. Fokváros most több száz kilométerre lévő víztározókból próbál vizet szerezni.

– Több nagy víztározó is van 400 kilométerre. A nyugati parttól kezdődően egészen a déli partig húzódnak. Sok nagy víztározó elérhető, több is van a szárazföld belsejében. Ha ezekből nyerünk vizet, akkor az nem befolyásolja az ivóvíz mennyiségét. A város és a városi csatornahálózat pillanatnyilag a legközelebbi tározóból készül vizet nyerni, és azt hiszem, így lesz annyi víz, amennyi szükséges – közölte a helyi vízválság-koalíció egyik tagja.

A helyi farmerek szövetsége saját magánvíztározójából szabadított fel 10 milliárd liter vizet. Ezzel, valamint a megtakarítással addig kell kitartani, amíg júniusban meg nem érkezik a kontinensre a tél, amikor az esőzések könnyíthetnek a vízhiányon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!