2022. 07. 05. Kedd Emese, Sarolta napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Külföld

Az Európai Unió és az ENSZ is a védőoltásoktól várja az áttörést

Felszólította az Európai Bizottság elnöke az AstraZeneca gyógyszergyár vezérigazgatóját, hogy haladéktalanul teljesítse Brüsszellel kötött megállapodását. A brit-svéd cég tavaly azt vállalta, hogy 300 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot biztosít a tagállamoknak, erre azonban nem került sor. Közben az ENSZ főtitkára is a vakcina fontosságára hívta fel a figyelmet. Antonio Gutteres szerint csakis az oltással lehet feltartóztatni a járványt.

Magyarország mellett más uniós tagállamok is bírálják Brüsszel koronavírus-járvány elleni védekezési stratégiáját. Legutóbb az osztrák kancellár szólította fel a Közösséget, hogy tegyen érdemi lépéseket a vakcinabeszerzés felgyorsítására. Sebastian Kurz emellett az oltóanyagok gyors engedélyeztetését és mielőbbi szállítását is sürgette.

Az Európai Bizottságon egyre nagyobb a nyomás. Ursula von der Leyen, a testület elnöke ezért felszólította az AstraZeneca vállalatot az unióval kötött szerződésekben foglaltak teljesítésére. 

Eric Mamer hozzátette, Brüsszel a vakcina kiszállításának felgyorsítását is kérte a brit-svéd érdekeltségű vállalattól. A Bizottság még tavaly nyáron kötött szerződést a céggel 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről.

Az AstraZeneca a múlt hét pénteken jelentette be, hogy gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Uniónak szánt oltóanyag-ellátmányt.

Vakcina ügyben az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is megszólalt. Josep Borrell a tagállamok külügyminisztereinek egynapos találkozóját követően azt mondta, a járvány megfékezésére kizárólag a vakcinák méltányos és globális szintű elosztása jelenthet megoldást.

Miután uniós szinten kevés a vakcina, a járvány pedig tovább terjed, Brüsszel úgy próbál gátat szabni a vírus terjedésének, hogy arra kéri a tagállamokat, szigorítsák beutazási szabályaikat.

Az ENSZ főtitkára is az oltási kampány felgyorsítását sürgeti

A megelőzés és a védekezés fontosságáról beszélt az ENSZ főtitkára is. António Guterres a globális oltási kampány felgyorsítását sürgette. A portugál diplomata a kór újabb, fertőzőbb mutációi miatt fejezte ki aggodalmát.

Antonio Gutteres azt is megjegyezte, hogy minél hamarabb ki kell építeni a járvány elleni eszközök gyártókapacitását és biztosítani kell, hogy a szegényebb országok számára is elérhető legyen az oltóanyag.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!