2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Az Európai Unió és az ENSZ is a védőoltásoktól várja az áttörést

Felszólította az Európai Bizottság elnöke az AstraZeneca gyógyszergyár vezérigazgatóját, hogy haladéktalanul teljesítse Brüsszellel kötött megállapodását. A brit-svéd cég tavaly azt vállalta, hogy 300 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot biztosít a tagállamoknak, erre azonban nem került sor. Közben az ENSZ főtitkára is a vakcina fontosságára hívta fel a figyelmet. Antonio Gutteres szerint csakis az oltással lehet feltartóztatni a járványt.

  • Az Európai Unió és az ENSZ is a védőoltásoktól várja az áttörést

Magyarország mellett más uniós tagállamok is bírálják Brüsszel koronavírus-járvány elleni védekezési stratégiáját. Legutóbb az osztrák kancellár szólította fel a Közösséget, hogy tegyen érdemi lépéseket a vakcinabeszerzés felgyorsítására. Sebastian Kurz emellett az oltóanyagok gyors engedélyeztetését és mielőbbi szállítását is sürgette.

Az Európai Bizottságon egyre nagyobb a nyomás. Ursula von der Leyen, a testület elnöke ezért felszólította az AstraZeneca vállalatot az unióval kötött szerződésekben foglaltak teljesítésére. 

Eric Mamer hozzátette, Brüsszel a vakcina kiszállításának felgyorsítását is kérte a brit-svéd érdekeltségű vállalattól. A Bizottság még tavaly nyáron kötött szerződést a céggel 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről.

Az AstraZeneca a múlt hét pénteken jelentette be, hogy gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Uniónak szánt oltóanyag-ellátmányt.

Vakcina ügyben az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is megszólalt. Josep Borrell a tagállamok külügyminisztereinek egynapos találkozóját követően azt mondta, a járvány megfékezésére kizárólag a vakcinák méltányos és globális szintű elosztása jelenthet megoldást.

Miután uniós szinten kevés a vakcina, a járvány pedig tovább terjed, Brüsszel úgy próbál gátat szabni a vírus terjedésének, hogy arra kéri a tagállamokat, szigorítsák beutazási szabályaikat.

Az ENSZ főtitkára is az oltási kampány felgyorsítását sürgeti

A megelőzés és a védekezés fontosságáról beszélt az ENSZ főtitkára is. António Guterres a globális oltási kampány felgyorsítását sürgette. A portugál diplomata a kór újabb, fertőzőbb mutációi miatt fejezte ki aggodalmát.

Antonio Gutteres azt is megjegyezte, hogy minél hamarabb ki kell építeni a járvány elleni eszközök gyártókapacitását és biztosítani kell, hogy a szegényebb országok számára is elérhető legyen az oltóanyag.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!