2022. 01. 21. Péntek Ágnes napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sporthírek 12:50

Külföld

Az Európai Unió és az ENSZ is a védőoltásoktól várja az áttörést

Felszólította az Európai Bizottság elnöke az AstraZeneca gyógyszergyár vezérigazgatóját, hogy haladéktalanul teljesítse Brüsszellel kötött megállapodását. A brit-svéd cég tavaly azt vállalta, hogy 300 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot biztosít a tagállamoknak, erre azonban nem került sor. Közben az ENSZ főtitkára is a vakcina fontosságára hívta fel a figyelmet. Antonio Gutteres szerint csakis az oltással lehet feltartóztatni a járványt.

Magyarország mellett más uniós tagállamok is bírálják Brüsszel koronavírus-járvány elleni védekezési stratégiáját. Legutóbb az osztrák kancellár szólította fel a Közösséget, hogy tegyen érdemi lépéseket a vakcinabeszerzés felgyorsítására. Sebastian Kurz emellett az oltóanyagok gyors engedélyeztetését és mielőbbi szállítását is sürgette.

Az Európai Bizottságon egyre nagyobb a nyomás. Ursula von der Leyen, a testület elnöke ezért felszólította az AstraZeneca vállalatot az unióval kötött szerződésekben foglaltak teljesítésére. 

Eric Mamer hozzátette, Brüsszel a vakcina kiszállításának felgyorsítását is kérte a brit-svéd érdekeltségű vállalattól. A Bizottság még tavaly nyáron kötött szerződést a céggel 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről.

Az AstraZeneca a múlt hét pénteken jelentette be, hogy gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Uniónak szánt oltóanyag-ellátmányt.

Vakcina ügyben az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is megszólalt. Josep Borrell a tagállamok külügyminisztereinek egynapos találkozóját követően azt mondta, a járvány megfékezésére kizárólag a vakcinák méltányos és globális szintű elosztása jelenthet megoldást.

Miután uniós szinten kevés a vakcina, a járvány pedig tovább terjed, Brüsszel úgy próbál gátat szabni a vírus terjedésének, hogy arra kéri a tagállamokat, szigorítsák beutazási szabályaikat.

Az ENSZ főtitkára is az oltási kampány felgyorsítását sürgeti

A megelőzés és a védekezés fontosságáról beszélt az ENSZ főtitkára is. António Guterres a globális oltási kampány felgyorsítását sürgette. A portugál diplomata a kór újabb, fertőzőbb mutációi miatt fejezte ki aggodalmát.

Antonio Gutteres azt is megjegyezte, hogy minél hamarabb ki kell építeni a járvány elleni eszközök gyártókapacitását és biztosítani kell, hogy a szegényebb országok számára is elérhető legyen az oltóanyag.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Halálos tűz Mándokon

Péntek hajnalban kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy harminckét négyzetméteres lakóház Mándokon.

Műsorok

MŰSORVÁLTOZÁS

Ettől a héttől kezdve nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!