2024. 07. 25. Csütörtök Kristóf, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Az Európai Unió Bírósága által Magyarországra kiszabott büntetés egy ultimátum

Egyértelműen politikai támadásról van szó. Ha ezt előbb kihirdette volna az Euró­pai Bíróság, az hatást gyakorolt volna a hazai választásokra, feltételezhetően a kormánypártok javára – véli Petri Bernadett, az NKE Európa Stratégiai Kutatóintézetének kutatója.

  • Az Európai Unió Bírósága által Magyarországra kiszabott büntetés egy ultimátum

Ez egy ultimátum, amit Brüsszel adott az Európa Unió konzervatív erőinek – mondta a Magyar Nemzetnek Petri Bernadett az Európai Unió Bírósága által Magyarországra kiszabott büntetésről. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Európa Stratégiai Kutatóintézetének kutatója kifejtette, milyen lehetőségei vannak most Magyarországnak.

Mint ismert, az Európai Unió Bírósága kétszázmillió euró (mintegy nyolcvanmilliárd forint) megfizetésére kötelezte Magyarországot, mert „nem tartja tiszteletben” az uniós jogszabályokat, egyebek között a nemzetközi védelem megadására és az unión kívüli országok jogellenesen az unió területén tartózkodó állampolgárainak visszatérésére vonatkozó eljárások területén. 

A büntetés alapja egy korábban Magyarország ellen elindított eljárás volt: 2020-ban a tranzitzónát az Euró­pai Unió nyomására a magyar kormány felszámolta.

A tranzitzónát a bezárás előtt csak Szerbia felé hagyhatták el a bevándorlók. Az emberi jogok európai egyezményét alkalmazó strasbourgi bíróság azt állapította meg, hogy az egyirányú tranzitzóna nem minősül őrizetnek. Ezzel szemben az unió bírósága kimondta, hogy őrizetnek minősül, s ez ellentétes az unió előírásaival, így az jogsértő.

A konzervatívok megerősödtek: mi köze ennek a döntéshez?

A kutató elmondta: az Európai Parlament (EP) politikai összetétele is változik, megerősödött a konzervatív pártok közössége, így az Európai Néppártnak, valamint a baloldali szövetségesei­nek azzal kell számolniuk, hogy sokkal nehezebben vihetik keresztül akaratukat a parlamentben.

A konzervatív erőket meg kell győzni bizonyos elképzeléseik támogatásához – fogalmazott. Petri Bernadett úgy véli,

Brüsszel a mostani döntéssel üzenni akar a migrációt ellenző országoknak, politikai erőknek: így jár, aki nem követi az EU bevándorláspolitikai elképzeléseit.

Pedig nem az EU tíz esztendő óta elhibázott migrációs álláspontjának, hanem a józan ész elvének szavaztak bizalmat az európai emberek.

Ez egy ultimátum, amit Brüsszel adott – tette hozzá. A következő időszakban ráadásul Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét.

Mik a magyar kormány lehetőségei?

Petri Bernadett elmondta: az eljárásban rendes jogorvoslati eljárásnak nincs helye. Amennyiben elindul Brüsszel részéről az igényérvényesítés, a magyar kormánynak lehetősége van hivatkozni olyan teljesítményekre, amellyel lehetővé válik a kiszabott büntetés összegének csökkentése.

A közös határvédelemre kiadott 700-800 milliárd forintos összeg egy ilyen hivatkozási alap lehet. Ezt beszámíthatják 

– mondta. Hozzátette: Magyarország is jogi eljárást indíthat ezen költség érvényesítésére, ugyanis a mi értelmezésünkben a határvédelem terén nyújtott teljesítményünk elismerése a lojalitás, ez lenne a szolidaritás. A másik lehetőség az ­uniós forrásokra terjed ki, amelyek egy részét a mai napig nem kaptuk meg, ennek terhére beszámítható a bírság.

A szakértő kifejtette, volt már példa arra, hogy ilyen bírságot csökkentettek: Lengyelországot 2021-ben az igazságügyi helyzettel kapcsolatban büntették meg. 

Varsó számos korábbi igazságügyi intézkedésre hivatkozott később, ezáltal tudták csökkenteni a büntetés mértékét. A szakértő szerint az unió­ban elébe mentek az uniós források vagy a határvédelmi költségek kifizetésének, és azt akarják, hogy előnybe kerüljenek a következő időszak alkudozásai során hazánkkal szemben, legyen szó akár a csúcsvezetői helyekről vagy egyéb straté­giai döntésekről.

A magyar kormány azonban ezt nem fogja hagyni Brüsszelnek, hiszen a magyar emberek bizalma jelenti erre a felhatalmazást, és több jogi lehetőségünk van rá alku nélkül is, hogy a nekünk megfelelő megoldást válasszuk az ügy rendezésére – jelentette ki a szakértő.

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Agrometeorológia: a nyári kapás növényeknek nagy szükségük lenne csapadékra

Agrometeorológia: a nyári kapás növényeknek nagy szükségük lenne csapadékra

A nyári kapás növényeknek ebben az időszakban lenne szükségük a legtöbb csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak kevés helyen enyhítették az egyre fokozódó csapadékhiányt és számottevő eső a következő nyolc-tíz napban sem várható; az aszályhelyzet további romlására lehet számítani - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Minden férfi migránst Albániába küldenek az olaszok augusztustól + videó

Minden férfi migránst Albániába küldenek az olaszok augusztustól + videó

A mediterrán állam partjainál összeszedett bevándorlókat augusztustól az Albániával kötött egyezmény szerint őrzött táborokba szállítják. A Hír TV által megkérdezett olasz kormánypárti képviselők szerint a cél továbbra is az, hogy véget vessenek az Európát sújtó migrációnak. Ugyanakkor arra emlékeztetnek: ha nem fogadják be az érkezőket, Brüsszel megbünteti őket.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!