2023. 12. 11. Hétfő Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Napindító 04:00

Külföld

Az Európai Parlament ragaszkodik a jogállamisági mechanizmushoz

Az Európai Parlament nyomást igyekszik gyakorolni az Európai Bizottságra, hogy hagyja figyelmen kívül a jogállamisági mechanizmus kapcsán múlt csütörtökön kötött politikai alkut.

  • Az Európai Parlament ragaszkodik a jogállamisági mechanizmushoz

A jogállami fékről az EU27-ek vezetői által elfogadott nyilatkozatot „tartalmilag feleslegesnek” nevezi, az abban foglaltakat „az Európai Bizottságra nézve a végrehajtás során nem tartja jogilag kötelezőnek” és kilátásba helyezi a sürgősségi eljárás kezdeményezését az Európai Bíróságnál az a négypárti állásfoglalás-tervezet, amelyről szerdán készül szavazni az Európai Parlament – írta meg hétfőn este a Bruxinfo

Az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták, a Liberálisok és az Európai Zöldek által előterjesztett állásfoglalás-tervezet már az Európai Tanács jogszabályok értelmezéséhez való jogát is elvitatja és arra figyelmezteti a másik két intézményt, hogy számos jogi eszköz áll a rendelkezésére az uniós jog érvényesítésének kikényszerítésére. 

„Az Európai Bizottságra a törvény mindig és minden körülmények között kötelező, mert ez a törvény”

A négypárti szövegtervezet felhívja a figyelmet arra, hogy „a jogállami rendelet alkalmazását, célját és tárgyi hatályát” egyértelműen meghatározza a szóban forgó rendelet jogi szövege, és „az Európai Tanács rendeletről elfogadott következtetéseinek tartalma felesleges”– írja a Bruxinfo.

„Ezért az Európai Tanács által elfogadott bármilyen politikai nyilatkozat nem szolgálhat jogszabály értelmezésére, miután annak értelmezése egyedül az Európai Bíróságra tartozik” 

– áll az állásfoglalásban.

Az EP az állásfoglalásban azt is meg fogja erősíteni, hogy amennyiben egy tagállam keresetet nyújt be az Európai Bírósághoz, „a Parlament védelmébe veszi majd annak érvényességét a bíróság előtt és elvárja, hogy a Bizottság a Parlament álláspontja mellett lépjen fel támogatólag”. Ebben az esetben – fogalmaz a szövegtervezet – az EP sürgősségi eljárást fog kérni az Európai Bíróságtól – számol be a Bruxinfo.

A nyilatkozat tehát egyértelműen a Bizottság elnöke számára készült, kizárólag rajta múlik, hogy tartja-e magát az Európa Tanács által jegyzett megegyezéshez, mert annak nincs kötelező jogi ereje rá nézve.

A nyilatkozat arra igyekszik rávenni Ursula von der Leyent, hogy az Európa Tanács ajánlását figyelmen kívül hagyva az eredeti, a Parlament által támogatott szigorú verziót hagyja jóvá a jogállamisági mechanizmus kapcsán.

Emlékeztették őt arra is, hogy a Bizottságot a Parlament választotta meg, így elszámolással is a Parlament irányába tartozik. Ugyanakkor ennek az állásfoglalásnak – hasonlóan az Európa Tanács állásfoglalásához –  szintén nincs semmilyen jogi kényszerítő ereje.

Bruxinfo alapján Mandiner

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!