2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Az EU továbbra is megállapodásra törekszik Nagy-Britanniával

Az Európai Unió továbbra is megállapodásra törekszik Nagy-Britanniával a jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszer minden részletének tekintetében, és készen áll arra, hogy akár egy-két évvel is meghosszabbítsa a decemberben lejáró átmeneti időszakot - közölte Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója szerdán Brüsszelben.

  • Az EU továbbra is megállapodásra törekszik Nagy-Britanniával

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az EU-ból. Ezt követően a felek együttműködése az előzetesen rögzített átmeneti időszakba lépett. Célja, hogy időt biztosítson a megállapodás tető alá hozására a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól.

Barnier az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) online ülésén leszögezte, az EU számára elfogadhatatlan, hogy London olyan kereskedelmi feltételeket szeretne kialakítani, amelyek nagyon közel állnak a tagság nyújtotta előnyökhöz, csak annak a kötelezettségei nélkül.

Mint mondta, a szigetország sokkal többet követel, mint Kanada, Japán vagy más partnerországok. London egyebek mellett arra törekszik, hogy korlátozások nélkül fenntartsa a korábban birtokolt jogokat és előnyöket. Arra, hogy bármiféle kötelezettség teljesítése nélkül kiválogassa az egységes piac legvonzóbb elemeit.

"Nem engedhetjük meg, hogy London válogasson, melyek a számára kedvező feltételek"

- fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy a brit EU-tagság rendezett megszűnését biztosító megállapodás ambiciózus szabadkereskedelmi egyezményt vázol fel a jövőre nézve, zérókulcsos vámokkal, kvóták nélkül, egyenlő versenyfeltételekkel. Ez utóbbi téren megrekedtek a tárgyalások, miután Nagy-Britannia arra törekszik, hogy egyes brit vállalkozások "szinte teljes szabadságot" élvezzenek az EU belső piacán.

Barnier leszögezte, egyenlő feltételeket kell biztosítani a tisztességes versenyre vonatkozóan, ahogyan a halászati politikát illető nézeteltérések megnyugtató rendezése nélkül sem lehetséges a megállapodás.

A brit kormánynak elvileg június végéig lesz ideje, hogy kérje az átmeneti időszak kiterjesztését. A kiválási egyezmény kölcsönös szándék esetén lehetővé teszi ezen időszak meghosszabbítását kétszer egy-egy évre.

Az átmeneti időszak alatt megegyezésre kell jutni egyebek mellett olyan kérdésekben, mint a kereskedelem szabályozása, a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés, az adatvédelem, a gyógyszerekkel kapcsolatos szabályozási kérdések, a repülésbiztonság, a közúti árufuvarozás, illetve a védelem- és biztonságpolitika és bizonyos halászati ügyek.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!