2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Külföld

Az EU kizárja a Brexit-megállapodás újratárgyalását

Mind az uniós intézmények, mind a tagállamok vezetői kizárják, hogy újranyissák és újratárgyalják a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért megállapodást - jelentette ki Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke Brüsszelben, az uniós csúcstalálkozó második, befejező napjára érkezve pénteken.

  • Az EU kizárja a Brexit-megállapodás újratárgyalását

Bettel hangsúlyozta: az Európai Unió vezetői kitartanak álláspontjuk mellett, hogy a Brexit-megállapodást attól függetlenül sem lehet újratárgyalni, hogy ki lesz a következő brit miniszterelnök.

Boris Johnson volt brit külügyminiszter esélyeivel kapcsolatban kijelentette: semmit sem változtat az unió álláspontján az, hogy ki lép hivatalba Londonban. Nem változtathat a dolgok állásán, illetve nem lehet elhalasztani döntéseket azért, mert más vezeti az Egyesült Királyságot - húzta alá.

"A jelenlegi megállapodás a lehető legjobb ajánlat az Európai Unió részéről" - fogalmazott Bettel.

Az EU tagállamainak vezetői csütörtökön kezdődött csúcstalálkozójuk pénteki, befejező napján utolsó napirendi pontként röviden megvitatják az Egyesült Királyság uniós kilépési folyamatának legfrissebb fejleményeit.

Boris Johnson volt brit külügyminiszter és közvetlen utódja, Jeremy Hunt, a külügyi tárca jelenlegi vezetője verseng a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért. Kettejük párharcának győztese lesz a következő brit miniszterelnök.

A jelenlegi kormányfő, Theresa May három hete távozott a Konzervatív Párt éléről, mindenekelőtt amiatt, hogy a londoni alsóház az elmúlt hónapokban háromszor is visszautasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért megállapodást.

A Brexittel foglalkozó április 11-i ülésén az Európai Tanács - az Egyesült Királyság kérésére és vele egyetértésben - október 31-ig meghosszabbította az Egyesült Királyság kilépésének határidejét.

 

Tusk és Juncker: nem tárgyalható újra a brit kiválási szerződés

Semmiképp nem tárgyalható újra a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződés, ebben a bennmaradó tagállamok teljesen egységes álláspontot képviselnek továbbra is - szögezte le pénteken az Európai Tanács elnöke.

 

Donald Tusk a kétnapos brüsszeli EU-csúcsot lezáró sajtótájékoztatón hangsúlyozta: várakozással tekintenek a közös munka elébe Theresa May utódjával, a következő brit kormányfővel, és a lehető legszorosabb jövőbeli kapcsolatok kialakítására törekszenek. Mint mondta, el szeretnék kerülni az Egyesült Királyság rendezetlen kilépését, de ettől függetlenül erre a forgatókönyvre is felkészülnek.

 

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó testület elnöke közölte, hogy a tárgyalás során előrelépést értek el a 2021-2027-es uniós keretköltségvetés kérdésében. Az Ománi-öbölbeli incidenssel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva pedig azt mondta, bár a helyzet aggodalomra ad okot, időnként legjobb nem beavatkozni, de az EU ettől függetlenül még szorosan figyelemmel kíséri a történéseket.

    "Történelmünk legnagyobb problémáit mindig a túl aktív politika, és soha nem a túl passzív politika okozta" - fogalmazott.

Tusk végezetül kiemelte, hogy a G20-as országcsoport jövő heti csúcsértekezletén az Európai Unió arról próbál majd meggyőzni egyes résztvevőket, hogy a kölcsönös fenyegetések helyett működjenek együtt.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: semmi újdonsággal nem tud szolgálni a Brexit ügyében, már sokszor elismételték, hogy a huszonhetek kizárják az újranyitását a már megkötött, de a londoni parlament által többszöri próbálkozásra sem ratifikált kiválási szerződésnek.

Klaus Iohannis, az EU soros elnökségét július 1-jéig betöltő Románia államfője egyebek mellett sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem sikerült konszenzusra jutni előző este a 2050-es európai uniós szén-dioxid-semlegességi célkitűzésről.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Román katonák lepték el Nagyváradot

Román katonák lepték el Nagyváradot

Estébe nyúló katonai parádéval ünnepelték meg szombaton Nagyvárad román megszállását. Szent László városába 105 éve, 1919. április 20-án vonult be a román hadsereg. Akkor mindössze 5 százalékos volt a románság aránya a városban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!