2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Az EU Bírósága kimondta a jogállamisági rendelet jogszerűségét

Elutasította az Európai Unió Bírósága magyar és lengyel keresetet a jogállamisági rendelet ügyében. A luxemburgi testület egyben kimondta, hogy Magyarország esetében a Brüsszel által korábban hozott jogállamisági rendelet jogszerű. Ez azt jelenti, hogy az uniós pénzek kifizetését jogállamisági kritériumokkal összekötő jogszabályt megfelelő jogi alapon fogadták el. Az összefér a közösségi joggal, és tiszteletben tartja különösen a Közösségre ruházott hatáskörök korlátait, és a jogbiztonság elvét. Az ítélethozatalt a HírTV, Facebook- és YouTube-csatornánk is élőben közvetítte.

  • Az EU Bírósága kimondta a jogállamisági rendelet jogszerűségét

A Napi aktuális extrában ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász értékelte az eseményeket, a helyszínről pedig Zöldhegyi Katalin tudósított.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Varga Judit igazságügyi miniszter szerdán 12 óra 30 perctől Kormányinfót tart. 

Nem volt még arra példa, hogy az Európai Unió Bírósága egy ítélethirdetést élőben közvetítsen, szerdáig. A luxemburgi testület délelőtt ismertette döntését, hogy összhangban áll-e az uniós joggal a jogállamisági normákat felrúgó tagállamokat, köztük Magyarországot pénzmegvonással sújtó közösségi jogszabály.

A Bíróság rövid összegzés után kimondta, hogy

elutasították a magyar és lengyel keresetet a jogállamisági rendelet ügyében, egyúttal megerősítették, hogy hazánk esetében a Brüsszel által korábban hozott jogállamisági rendelet jogszerű.

Ez azt jelenti, hogy az uniós pénzek kifizetését jogállamisági kritériumokkal összekötő jogszabályt megfelelő jogi alapon fogadták el, az összefér a közösségi joggal, tiszteletben tartja különösen az unióra ruházott hatáskörök korlátait, és a jogbiztonság elvét.

A balliberális erők éveken keresztül azon fáradoztak, hogy megbüntessék hazánkat.

Az úgynevezett, hazánkat elmarasztaló 2013-as Tavares-jelentést, a 2018-as Sargentini-állásfoglalás követte, ami végül eljárást indítottak Magyarország ellen.

A gyermekvédelmi törvény elfogadása miatt fenyegetnek forráselvétellel Brüsszelből a kormány szerint.

Ha érvényben is hagyja az EU bírósága szerdán a jogállamiságot megsértő országokat pénzmegvonással sújtó rendeletet, akkor sem várható szankció az áprilisi parlamenti választás előtt.

Az Alapjogokért Központ sajtótájékoztatója:

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Las Vegasban + videó

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Las Vegasban + videó

Legkevesebb három halálos áldozata és egy válságos állapotú sérültje van a lövöldözésnek, ami Las Vegas egyetemén történt szerdán, az eset negyedik halottja a támadó, akit holtan találtak – közölte a nagyváros rendőrsége.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!