2021. május 8.,
szombat, Mihály napja

„Az EU a vakcinabeszerzésével maga ássa alá az intézményeibe vetett bizalmat”

Magyar Nemzet

2021. február 27., szombat 08:23

– Ha túl későn rendeljük meg az oltóanyagot és akadályokat gördítünk a nemzeti intézkedések elé, az Európai Unió saját maga ássa alá az intézményeibe vetett bizalmat. Amennyiben Brüsszel úgy működik, mint egy lassú tartályhajó, a szövetségi kormánynak kell lépéseket tennie – fogalmazott Alexander Dobrindt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Bundestag-frakcióvezetője a brüsszeli vakcina beszerzéssel kapcsolatban. Közben a német társadalom is egyre feszültebben figyeli az EU döcögős válságkezelését: egy friss felmérés szerint az állampolgárok 57 százaléka elégedetlen Brüsszel járványügyi védekezésével.

A németek többsége szerint az EU rosszul teljesít az új típusú koronavírus-járvány elleni védekezésben.

 A ZDF köztelevízió pénteken közzétett mérése szerint a német lakosság 57 százaléka elégedetlen az EU járványügyi tevékenységével, ez a szövetségi parlament (Bundestag) összes pártjának szavazói bázisában többségi véleménynek számít.

A megkérdezettek csupán 31 százaléka tartja jónak az EU válságkezelési teljesítményét. A berlini központi kormány és a tartományi kormányok megítélése ugyanakkor inkább pozitív: a válaszadók 52 százaléka elégedett a hazai döntéshozók lépéseivel, míg 43 százalékuk rossznak tartja a teljesítményüket.

A közvélemény-kutatás is alátámasztja azt az EU-val szembeni általános elégedetlenséget, amelyet az elmúlt hetekben, hónapokban már megfogalmaztak a német politikusok is, különösen a közös uniós vakcinabeszerzés lassúsága és akadozása miatt. Legutóbb Alexander Dobrindt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Bundestag-frakcióvezetője illette éles kritikával Brüsszelt.

– Ha túl későn rendeljük meg az oltóanyagot és akadályokat gördítünk a nemzeti intézkedések elé, az Európai Unió saját maga ássa alá az intézményeibe vetett bizalmat. Amennyiben Brüsszel úgy működik, mint egy lassú tartályhajó, a szövetségi kormánynak kell lépéseket tennie

– magyarázta el a politikus a Bild am Sonntag vasárnapi lapnak azt, hogy ezeket a problémákat szerinte miért kell nemzeti szinten megoldani. – Az Európai Bizottság hibákat követett el a gyógyszergyártókkal történt szerződések megkötésekor és tévesen mérte fel az oltóanyagok beérkezésének idejét.

Az európai folyamattal párhuzamosan volt és van is létjogosultsága a nemzeti kezdeményezéseknek. Ez pedig az orosz és kínai oltóanyagok megítélésére és esetleges beszerzésére is vonatkozik

– utalt Alexander Dobrindt azokra a kritikákra, hogy egyes uniós tagállamok – például Magyarország – az uniót megkerülve kötöttek szerződéseket a koronavírus elleni oltóanyagokat gyártó vállalatokkal.

A nemzeti kezdeményezés példájának nevezte azt is, hogy Jens Spahn német egészségügyi miniszter két egyesült államokbeli gyártótól 200 ezer adag antitestgyógyszert vásárolt, amelyek képesek megakadályozni egy súlyos lefolyású betegség kialakulását. – Idáig az Európai Bizottság és más európai országok sem mutattak fogadókészséget a Covid–19 elleni, ígéretesnek tűnő ellenanyaggyógyszerek iránt, melyekkel például a volt amerikai elnök, Donald Trump koronavírus-fertőzését is kezelték – bírálta ismételten Brüsszelt Alexander Dobrindt.

Sérelmezte azt is, hogy az EU nem tett komoly erőfeszítéseket arra vonatkozóan, hogy az oltóanyag- és gyógyszergyártást illetően függetlenné váljon a világ más részeitől.

Szerinte az Európai Bizottság abban is nagyot tévedett, hogy nem támogatta Németország beutazási korlátozásait, noha a vírus új mutációinak terjedését a határlezárásokkal lehet hatékonyan megfékezni.

A Brüsszellel kapcsolatban megfogalmazott kemény bírálatát más területekre is kiterjesztette a CSU-politikus. Emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság jelentős mértékben késleltette a Lufthansa német légitársaság megmentését, mivel az állami beavatkozásért cserébe megkövetelte a felszállási és leszállási jogok feladását. A francia Air France és az olasz Alitalia ezzel szemben hasonló feltételek nélkül kapta meg az állami támogatást.

– A bizottság ebben az esetben kettős mércét alkalmazott, és Németországban inkább hátráltatta, mint támogatta a nemzeti válságkezelést

– mondta Alexander Dobrindt, aki arról is beszélt: a mai napig nem létezik működő európai menekültpolitika és hatékony külső határvédelem, ezért nemzeti szinten lehetővé kell tenni a belső határok védelmét.

Magyar Nemzet