2020. augusztus 5.,
szerda, Krisztina napja

Az erőszak mérséklésére szólított fel a NATO Afganisztánban

MTI

2020. április 24., péntek 16:06

Felszólította a NATO pénteken az afganisztáni tálibokat, hogy hagyjanak fel erőszakos cselekményeikkel, és fogadják el az Asraf Gáni afgán elnök által előző nap - a ramadán böjti hónap kezdete alkalmából - felajánlott tűzszünetet.

Elfogadhatatlan az erőszak jelenlegi szintje, felszólítjuk a tálibokat, hogy sürgősen mérsékeljék az erőszakot - írták a katonai szövetség tagjai közös közleményükben. Sürgették a feleket, hogy jó szándékuk jeleként gyorsítsák fel a fogolycsere folyamatát, és a nemzetközi közösség felhívásának eleget téve, humanitárius megfontolásból kössenek azonnal tűzszünetet.

Csütörtök este a tálibok jelezték: nem tartják észszerűnek, sem elég meggyőzőnek a kormány fegyverszüneti felhívását. Szuhail Sahín tálib szóvivő elutasításukat azzal magyarázta, hogy úgy vélik, a kabuli kormány a koronavírus-járvány idején veszélyezteti azoknak a tálib foglyoknak az életét, akiket még mindig nem engedtek szabadon.

Az afgán kormány és a tálib mozgalom között hetek óta feszültséget okoz a fogolycserék kérdése, amely az egyik kulcsfontosságú pontja a februárban aláírt amerikai-tálib megállapodásnak. Ennek értelmében az afgán kormány ötezer, míg a tálib felkelők ezer foglyot engednének szabadon, hogy megkezdődhessenek az afgánok közötti béketárgyalások. A megállapodás rendelkezik a nemzetközi haderő fokozatos kivonásáról is biztonsági garanciákért cserébe.

Asraf Gáni a ramadánra való tekintettel kérte a tálibokat, hogy tartózkodjanak az erőszaktól. A szélsőséges mozgalom a hét eleje óta több mint harminc katonával és polgári személlyel végzett különböző támadásokban.

A NATO nemrég úgy határozott, hogy nyárig 16 ezerről 12 ezerre csökkenti Afganisztánban állomásozó katonáinak számát. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár április elején a tagállamok külügyminisztereinek videotanácskozásán azt mondta, hogy a létszámcsökkentésről a terepen uralkodó körülmények függvényében fognak dönteni.

 

MTI