2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Az erőszak mérséklésére szólított fel a NATO Afganisztánban

Felszólította a NATO pénteken az afganisztáni tálibokat, hogy hagyjanak fel erőszakos cselekményeikkel, és fogadják el az Asraf Gáni afgán elnök által előző nap - a ramadán böjti hónap kezdete alkalmából - felajánlott tűzszünetet.

  • Az erőszak mérséklésére szólított fel a NATO Afganisztánban

Elfogadhatatlan az erőszak jelenlegi szintje, felszólítjuk a tálibokat, hogy sürgősen mérsékeljék az erőszakot - írták a katonai szövetség tagjai közös közleményükben. Sürgették a feleket, hogy jó szándékuk jeleként gyorsítsák fel a fogolycsere folyamatát, és a nemzetközi közösség felhívásának eleget téve, humanitárius megfontolásból kössenek azonnal tűzszünetet.

Csütörtök este a tálibok jelezték: nem tartják észszerűnek, sem elég meggyőzőnek a kormány fegyverszüneti felhívását. Szuhail Sahín tálib szóvivő elutasításukat azzal magyarázta, hogy úgy vélik, a kabuli kormány a koronavírus-járvány idején veszélyezteti azoknak a tálib foglyoknak az életét, akiket még mindig nem engedtek szabadon.

Az afgán kormány és a tálib mozgalom között hetek óta feszültséget okoz a fogolycserék kérdése, amely az egyik kulcsfontosságú pontja a februárban aláírt amerikai-tálib megállapodásnak. Ennek értelmében az afgán kormány ötezer, míg a tálib felkelők ezer foglyot engednének szabadon, hogy megkezdődhessenek az afgánok közötti béketárgyalások. A megállapodás rendelkezik a nemzetközi haderő fokozatos kivonásáról is biztonsági garanciákért cserébe.

Asraf Gáni a ramadánra való tekintettel kérte a tálibokat, hogy tartózkodjanak az erőszaktól. A szélsőséges mozgalom a hét eleje óta több mint harminc katonával és polgári személlyel végzett különböző támadásokban.

A NATO nemrég úgy határozott, hogy nyárig 16 ezerről 12 ezerre csökkenti Afganisztánban állomásozó katonáinak számát. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár április elején a tagállamok külügyminisztereinek videotanácskozásán azt mondta, hogy a létszámcsökkentésről a terepen uralkodó körülmények függvényében fognak dönteni.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!