2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Külföld

Az ENSZ háborús bűnökkel vádolja Izraelt

Háborús bűnök elkövetésével vádolta Izraelt pénteken az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHCHR) a Gázai övezet lezárása és ostroma miatt.

  • Az ENSZ háborús bűnökkel vádolja Izraelt

"A kollektív büntetés háborús bűn" - jelentette ki pénteken Ravina Shamdasani, a főbiztos szóvivője, az övezet lakosságát ért izraeli megtorlás azonnali beszüntetését követelve.

Az OHCHR egyúttal a Hamászt is háborús bűnök és kegyetlenségek elkövetésével, ezen belül civilek túszul ejtésével vádolta az október 7-i gyilkos terrortámadás során, és felszólította a palesztin fegyveres csoportokat az Izrael elleni "válogatás nélküli" támadások megszüntetésére.

A szóvivő hangsúlyozta: a Gázai övezetbe "zárt", kollektív büntetéssel sújtott 2,2 millió ember számára humanitárius katasztrófahelyzet alakult ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken közölte, hogy tudomásuk szerint ezer azonosítatlan holttest még mindig a romok alatt van az övezet területén.

Richard Peeperkorn, a WHO területi képviselője ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az azonosítatlan holttestek nem számítanak bele a hivatalos halálozási számba.

A pénteki nap folyamán egy orvosi csapat és 10, segélyszállítmánnyal megrakott teherautó lépett be a Gázai övezetbe az egyiptomi Rafah határátkelőhelyen keresztül - közölte a Reuters hírügynökség egy palesztin határőr információira hivatkozva.

A tiszt elmondása szerint a 10 külföldi orvosból álló delegáció, továbbá vizet, élelmiszert és gyógyszereket szállító 10 teherautó jutott be a Gázai övezetbe, 84-re növelve a háború kezdete óta átlépő segélyszállító teherautók számát.

Borítókép: Palesztinok egy izraeli légicsapás után (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!