2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

Külföld

Az emberi jogok megsértését kérte számon Merkel Erdoganon

Feszült hangulatban találkozott Angela Merkel a török elnökkel. A német kancellár az emberi jogok durva megsértéséről beszélt Recep Tayyip Erdogannal és a jogállamiság tiszteletben tartását kérte tőle. A török elnök ezzel szemben a 69, gülenistának tartott török állampolgár kiadását követelte, illetve azt, hogy Németország nyilvánítsa terrorszervezetnek legnagyobb ellensége mozgalmát. Több német politikus tüntetőleg távol marad az esti fogadástól, amit a török elnök tiszteletére rendeznek Berlinben.

  • Az emberi jogok megsértését kérte számon Merkel Erdoganon

Fagyos hangulatban találkozott Angela Merkel és Recep Tayip Erdogan. Az autokrata stílusa miatt Európában sokat bírált török elnök látogatását óriási biztonsági intézkedés kísérte, a helyi török lakosság tüntetett ellene és mellette is. Erdogan már a látogatása elején azt kérte Németországtól, hogy nyilvánítsa terrorszervezetnek a gülenista mozgalmat, mert őket látja a 2016-os puccskísérlet mögött.

Ez ellen tiltakozott egy újságíró a közös sajtótájékoztatón, mielőtt kivezették a biztonsági emberek. Erdogan itt azt kérte Merkeltől, hogy adja ki a gülenistának bélyegzett törököket, akik Németországban kértek menedékjogot. Erdogan 69 embert kért összesen.

„Arra számítok, hogy Németország kiadja ezeket a személyeket, hogy Törökországban bíróság elé állíthassuk őket” – mondta Erdogan.

Sokáig kérdéses volt, hogy lesz-e közös sajtótájékoztató, mert regisztrálta magát Can Dündar, a Cumhuriyet című török lap egykori főszerkesztője, akit gyűlöl Erdogan, amiért megírta, hogy a török titkosszolgálat fegyvereket szállított Szíriába iszlamista lázadócsoportoknak. Ezért akár 20 év börtön várhat rá Törökországban. Végül az egykori főszerkesztő nem ment el dühíteni az elnököt. Angela Merkel azonban figyelmeztette Erdogant, hogy Európában tisztelik a jogállamiságot.

„Fontos a stratégiai jó viszony, de alapvető félreértések vannak közöttünk, igazából nem csak félreértés, más nézőponton vagyunk, de persze vannak félreértések is. Leginkább a demokratikus, szabad és nyílt társadalmat illetően nem értünk egyet. És ezt abban láthatjuk, hogy például német állampolgárokat is bebörtönöztek koholt vádak alapján Törökországban. Remélhetően ezen a találkozón tisztázni tudjuk a félreértéseket” – mondta a német kancellár.

A kancellár teljesítette a diplomáciai minimumot, de a péntek esti fogadásra már nem megy el és vele együtt tüntetőleg távol marad több vezető német politikus is. Németországban 3 millió török él, akiknek többsége Erdogan támogató. Így hiába hűvös a viszony, több területen is egymásra van utalva a két politikus. Törökország súlyos gazdasági válsággal küzd és fontosak a német befektetők, Merkelnel pedig fontos a Szíriai béke és a török segítség a menekültkérdésben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

Az ukrajnai infrastruktúrát ért támadások után jelentős áramszünetekkel kell számolnia a lakosságnak - jelentette Dunda György a HírTV Napindító című műsorában. A kárpátaljai tudósító arról is beszélt, hogy Kijev miként tudta jelentősen megnehezíteni a külföldre menekült hadköteles férfiak életét.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!