2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Az „egyéves” Macron még nem hozta el az ígért áttörést

Hír TV

2018. május 3., csütörtök 16:47

Egy éve választották Franciaország elnökévé Emmanuel Macront. Nagy reményekkel indult, és emiatt még nagyobbak az elvárások. Az az európai vezető, aki nemcsak Franciaország, de az euróövezet, sőt, a teljes Európai Unió megújítását ígérte, még nem hozta a gazdasági áttörést hazájában.

Óriási várakozás előzte meg Emmanuel Macron elnökségét. A nagy pártok mellett gyorsan felnövő alternatív mozgalom, az En marche! történelmet írt tavaly: ő adhatta Franciaország elnökét, majd megnyerte a parlamenti választásokat is.

Azt ígérték, hogy felpörgetik a gazdaságot, leszorítják a munkanélküliséget, rendezik a bevándorlási kérdést, és ráadásként az Európai Unió élére állnak Németország mellé.

„Hölgyeim és uraim! Az első üzenetem, hogy Franciaország visszatért. Franciaország ismét ott van Európa közepén” – ígérte megválasztásakor Macron.

Az új korszakot ígérő mozgalom egy éve van kormányon, szakértők szerint ez egyelőre a belpolitikában nem hozott látványos fordulatot. „Jelenleg Macron nem hozza azt a lendületet a belpolitikában, amelyet a választók reméltek tőle. Ugyanakkor Franciaország imázsa nagyban változott. Külföldön mindenki ismeri Macront, hozzá kötik Franciaországot. És az is igaz, hogy javult a befektetői kedv az országban” – fejtette ki Philippe Waechter, francia elemző.

A gazdasági növekedés valóban meglódult, és egyre több új vállalkozás indult 2018-ban, de ez nem feltétlenül Macron csodája. „Európában, az euróövezetben az utóbbi időben szép növekedés tapasztalható, Németországban főleg, de a déli államokban is, ez húzza fel leginkább a francia gazdaságot. És Francois Hollande leköszönő kormánya 2017-ben még távoztában több vállalkozóbarát törvényt hozott” – tette hozzá Waechter.

A gyümölcs lassan érik be: nőtt a lakossági fogyasztás, a franciák kicsit optimistábban látják életkörülményeiket.

„A még Macron előtt beindított reformok működnek, Macron egy felfutó gazdaságot irányíthat. De mit kezdünk a növekedéssel? Lesz új társadalmi újraelosztás?” – tette fel a kérdést Catherine Jouaux, francia köztisztviselő.

A francia versenyképességgel, az innovációval azonban baj van, Macron elnöknek először hazájában kell beindítania a motorokat – mondják az elemzők – mielőtt hozzálát nagy tervéhez: az euróövezet újratervezéséhez.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!